Следродилна депресия – как да помогнете на партньора си да ви подкрепя?

Подкрепата от партньора ви значително ще се отрази на възстановяването ви в положителен смисъл, така че е от съществено значение той да разбере състоянието ви и да ви съдейства.

 

Първо, за мъжа може да е трудно да ви осигури подкрепата, от която се нуждаете. Той може да почувства, че съпругата му вече не е същата. Той може да е объркан, ядосан, притеснен или разочарован. Той тъкмо е станал родител и очакванията му са това да са най-добрите времена в целия му живот, но понякога нещата не вървят добре от самото начало.

 

Ето, няколко начина да задържите съпруга си до себе си и да му помогнете да мине през този труден процес.

 

Следродилна депресия - как да помогнете на партньора си да ви подкрепя?

 

– Говорете с партньора си: Намерете време, когато и двамата сте свободни и останете заедно на тихо. Обяснете му, че вие сте във следродилна депресия и това не е по негова вина. Обяснете му също, че това е заболяване и вие го лекувате и скоро ще сте по-добре.

 

– Накарайте го да участва във възстановяването ви: Помолете го да се присъедини към консултациите ви с лекаря или терапевтта. Споделяйте материали за следродилната депресия, за да може да научи повече за това състояние.

 

– Изяснете очакванията си: Не може да очаквате партньорът ви да предполага как се чувствате и от какво имате нужда. Бъдете конкретни. В противен случай ще се чувствате неразбрани и всеки от вас ще негодува срещу другия.

 

Следродилна депресия - как да помогнете на партньора си да ви подкрепя?– Казвайте му кога ви помага и кога не: Обяснете му, че имате нужда да бъдете изслушани и че понякога просто имате нужда да поплачете. Кажете му, че искате той да бъде до вас и да понесе това с вас. Най-важната позитивна подкрепа е да получите това, което сте поискали.

 

– Успокойте го: Обяснете му, че не може да „поправи” вашето състояние и то не може да отшуми толкова бързо, колкото той би искал.

 

– Подкрепяйте се: Не забравяйте, че сте заедно в това. Депресията може да бъде много тежка за връзката, така че е важно да направите каквото е нужно, за да улесните комуникацията и взаимната подкрепа.

 

– Потърсете подкрепа  от околните: Ако въпреки вашите усилия, вашият партньор още не изглежда да е разбрал или приел депресията ви, потърсете подкрепа от другите. Приятели, роднини и групи за подкрепа могат да окажат незаменима помощ.

 

Снимки: David Castillo Dominici, Ambro, David Castillo Dominici FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар