Следпразнична депресия

Празничната депресия е нормална за много хора и те се ужасяват от атмосферата на зимните празници, пазаруването за Коледа, студеното време и т.н. За други обаче, следпраничната депресия е доста по-сериозен проблем.

 

Това се случва, защото именно в този момент, човек трябва да се върне към реалността и сивото си ежедневие. Следпразничната депресия може да дойде след Коледа или след Нова година, в зависимост кога човек празнува по-активно.

 

Възможните причини за следпразничната депресия са най-често незадоволени очаквания, нереалистични решения и връщане към по-самотен живот след празниците. Ако например, искате да купите подаръци за всичките си роднини и приятели, но не успявате поради финансово възпрепятстване, това може да ви накара да се чувствате зле.

 

Ако живеете в чужбина и по празниците сте далеч от семейството си или сте прекарали празника със семейството си, но сега се налага да заминете, това също може да доведе до депресия. При това до депресия както при вас, така и при близките ви.

 

Хората често се отнасят към празниците по по-различен начин, отколкото към обикновените дни от годината. Само защото е Коледа, всички трябва да се преструват на щастливи и весели, когато всъщност не са. Само това е достатъчна причина за депресия.

 

Обикновено следпразничната депресия трае кратък период от време. Ако трае повече от няколко дни, може да се квалифицира като по-сериозен тип депресия и се налага да се разгледа по-внимателно. Следпразничната депресия се квалифицира повече като психически стрес, понеже трае мимолетно и въздейства минимално върху личността, която страда от нея.

 

Вижте още: Защо хората се депресират по Коледа?

 

Следпразничната депресия обикновено се случва през януари, трае до няколко дни, а намеса в това имат и по-кратките и студени зимни дни.

 

Симптомите на следпразничната депресия са същите като тези на повечето видове депресия, въпреки че са малко по-леки. Може да включват главоболие, проблеми със съня, повишаване на теглото и апетита, тревожност и т.н.

 

Хората със следпразнична депресия твърдят, че това състояние при тях е по-скоро провокирано от сезонно афективно разстройство. Възможно е след една такава депресия човек да боледува повече, което е свързано със стреса, съпътстваш следпразничната депресия.

 

Стресът може да е следствие и от положителните емоции по време на празниците, които също биха могли да изтощят човек и да го оставят разочарован и тъжен, когато празниците отминат. Възможно е умът и тялото да боледуват едновременно по време и след празниците.

Добави коментар