Сладките сладки картофи – част 1
Не е изненада, че сладките картофи трябва да се включат в списъка на всеки, който иска да се храни здравословно. Един печен, средно голям сладък картоф съдържа 438% от дневната необходима дажба витамин А (докато обикновения картоф съдържа около 1%), 37% витамин С, както и калций, калий, желязо. И всичко това в само 105 калории!
Освен това сладкият картоф доставя 4 грама фибри – 16 % от дневната дажба – и нито грам мазнини.
За наш късмет има много начини за приготвянето на сладки картофи. Ето някои от тях:
Печени сладки картофи
Необходими продукти:
3 малки сладки картофа
1 ½ с. л. зехтин
½ ч. л. суха горчица
2 ч. л. накълцан на ситно розмарин
½ ч. л. сол
½ ч. л. чесън на прах
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на максимум. Сладките картофи се обелват и се нарязват на по 8 парчета. Смесват се в голяма купа с останалите съставки и се разбъркват добре.
Четете още: Пиле с бира
Картофите се нареждат на един ред върху хартия за печене. Пекат се около 30 минутки, като се обръщат на 15-тата. Сервират се веднага.
Продължава на: Сладките сладки картофи – част 2
Снимки: avlxyz, Anna Fischer, Stacy Spensley Foter