Сладката отрова

Когато потърсим информация за най-често срещаните отрови, които ние охотно използваме срещу себе си, можем да останем изумени от резултатите. Причината за милиони смъртни случаи по света всяка година е толкова невероятна, че никой не желае да я назове. Разобличаването ѝ може би е по-ужасяващо, защото това вещество е пробило своя път в нашата цивилизация, прикрито зад маската на удобството. То е бяло като хероина, по-сладко от годеница и по-вредно от никотина, защото като истински демон, то се появява в милиони продукти, които използваме ежедневно. Някои го наричат сладка отрова.

 

Рафинираната захар се произвежда от екстракт от тръстика и цвекло, като се отсраняват всички протеини, витамини и минерали, докато остане бялото кристално вещество, лишено от хранително съдържание, но с голямо количество празни калории.

 

захар, метаболизира

 

Захарите съдържащи се в естествени цели храни лесно се метаболизират в тялото. Природата е гарантирала, че фруктозата, получена чрез консумацията на плодове, например, разполага с необходимите витамини и минерали, придружени от възможността този вид прост монозахарид да се преобразува ефективно в глюкоза и напълно да се метаболизира от тялото в енергия.

 

Витамините и минералите, които придружават фруктозата са от съществено значение за нейната пълна асимилация – те помагат на процеса на преобразуване да се случи. Захарозата от друга страна не може да се метаболизира напълно в тялото, което води до образуване на токсични метаболити, като пирогроздена киселина и необичайни нестабилни захари, съдържащи 5 въглеродни атома.

 

Четете още: По-полезна ли е кафявата захар?

 

Тези токсични продукти пречат на кислорода да достигне до клетките и правилното им функциониране. Тези отровни метаболити, в свободните радикали или оксидантния им вариант, непрекъснато се опитват да се стабилизират като ограбват нашите здрави клетки и кислородът в нея. Това от своя страна отслабва клетката и тя умира.

 

Снимки: Suat Eman, Grant Cochrane FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар