Скритите страни на бременността… или повече за разширените вени

Интервю с д-р Ангел Радев, Ангиолог (съдова медицина) в МБАЛ „Надежда“.

 

Портал „Мама, татко и аз“ (МТА): Д-р Радев, какво точно представляват разширените вени и какво ги предизвиква?

 

Д-р Ангел Радев: Всъщност разширените вени са изява на т.нар. хронична венозна болест. Клинично се проявяват с тяхното разширяване, удължаване, извиване и изпъкване над нивото на кожата. Като основни симптоми можем да посочим тежестта, болката по хода на вените и отоците по краката, особено в края на деня, както и сърбежа, мускулните крампи и кожните промени предимно в областта на глезените.

 

Като основна причина за появата на разширени вени е генетичната слабост на съединителната тъкан, която е част от структурата на венозната стена. Ако имате родител с разширени вени, вероятността да се появят и при вас е много висока.

 

Механизмът на появата на разширените вени е свързан с нарушената функция на венозните клапи, които са разположени във вътрешността на вените. Основната функция на тези клапи е да възпрепятстват връщането на венозната кръв обратно към краката, която нормално трябва да се движи към сърцето. Дисфункцията на тези клапи води до покачване на налягането във венозната система, което постепенно води до поява на разширени вени.

 

разширени вени, бременност

 

МТА: Какво трябва да знаят бременните жени за разширените вени в този период от техния живот и често срещано явление ли са те по време на бременността?

 

Д-р Ангел Радев: Неоспорим факт е, че периодът на бременността е свързан с повишен риск от развитие на разширени вени или влошаване на вече появилите се. Това е така, тъй като хормоналните промени, свързани с бременността, влияят негативно на венозната стена.

 

От друга страна чисто механичното притискане на вените в малкия таз от плода води до повишаване на венозното налягане във венозната система, което от своя страна допринася за появата на разширени вени.

 

МТА: Възможно ли е бременната жена да предотврати появата на разширени вени със спазването на определен режим на живот?

 

Д-р Ангел Радев: Трябва да се спазва определен двигателен и хигиенно-диетичен режим. Правилно е да се избягва продължителното стоене в право или седнало положение с липса на движение, излагането на високи температури, нерационалното хранене, водещо до затлъстяване, тютюнопушенето, неудобните дрехи и обувки и т.н.

 

Четете още: Може ли стресът да повлияе на вашето неродено бебе?

 

Хубаво е бременните жени да носят профилактични компресивни медицински чорапи или чорапогащници. Не препоръчвам приема на каквито и да било лекарства и хранителни добавки за вени по време на бременността.

 

разширени вени, бременност

 

МТА: Какви са симптомите на заболяването, за които една бременна жена трябва да следи и кога трябва да посети съдов специалист?

 

Д-р Ангел Радев: Aко вече има изявени разширени вени, е редно бременната жена да следи за появата на зачервяване, уплътняване и болезненост по хода вените, което е признак за т.нар. тромбофлебит.

 

Появата на внезапен оток със зачервяване на крака и повишаване на температурата с втрисане може да е признак за запушване на дълбока вена на крака (т.нар. флеботромбоза).

 

При изява на някое от изброените оплаквания трябва да се консултирате с ангиолог или съдов хирург. По принцип е хубаво да се консултирате със съдов специалист в началото или преди бременността, както и няколко месеца след раждането, за да се установи дали има прогресия на разширените вени и дали се налага провеждане на лечение.

 

Четете още: Страничните ефекти на бременността, които никой не ви казва

 

МТА: Има ли особености при лечението на разширени вени при бременните жени? Трябва ли да се изчака раждането преди да се проведе лечение?

 

Д-р Ангел Радев: По време на бременността единственото нещо, което трябва да се прилага като превенция против влошаване на състоянието на вените е носенето на компресивни ластични чорапи или чорапогащник. Те могат да бъдат закупени в специализираните санитарни магазини и в аптечната мрежа.

 

разширени вени, бременност

 

Противопоказано е радикалното лечение на разширените вени по време на бременността. Важно е да се отбележи, че към премахване на разширените вени трябва да се пристъпи едва след раждането и по-конкретно след преустановяване на кърменето.

 

МТА: В началото на годината в болница „Надежда“ беше открит сектор Ангиология (т.нар. съдова медицина). Какви методи за лечение се прилагат при Вас и какво представляват т.нар. минимално инвазивни (безкръвни) методи на лечение?

 

Д-р Ангел Радев: През последното десетилетие оперативното лечение постепенно бе изместено от съвременните минимално инвазивни методи поради множеството предимства, които имат т.нар. безкръвни методи за лечение на разширени вени, те не изискват никакъв болничен престой, като още на следващия ден може да се върнете към ежедневните си дейности.

 

Четете още: Бременност и здраве: Как да правя упражнения докато съм бременна? – ВИДЕО

 

В новооткрития сектор Ангиология към болница „Надежда“ прилагаме само съвременните безкръвни методи за лечение, които включват лазерна аблация и склеротерапия на увредените вени, като при извършването на тези процедури се прилага само местна упойка и пациентът е в пълно съзнание.

 

разширени вени, бременност

 

Много важно е хората да бъдат информирани и да знаят, че наличието на разширени вени вече не налага травмиращото оперативно лечение. Напротив, вече и в България се прилагат световните практики за безкръвно лечение на разширени вени.

 

МТА: Какви са вашите препоръки към бъдещите майки, за да минимизират опасността от появата на разширени вени по време на бременността си?

 

Д-р Ангел Радев: Основните ми препоръки са свързани със спазването на вече споменатия двигателен и хигинно-диетичен режим, а именно умереното движение, рационалното хранене, избягването на високите температури (напр. сауна, парна баня, топли минерални басейни, горещи душове и др.), както и на стегнатите дрехи и обувки на високи токове.

 

Четете още: Бъдещи мами, забавете темпото!

 

Важно е да се знае, че вече появилите се разширени вени не могат да се лекуват само с ластични чорапи, кремове, хапчета или хранителни добавки. Трябва да се консултирате с квалифициран съдов специалист, който да ви даде насоките и да проведе адекватно лечение.

 

В партньорство с:

 

Снимки: Mahalie, ~Liliana, Maggie Elisa Foter.com

Добави коментар