Скритите рискове от тютюнопушенето – остатъчният ефект от дима в дома Ви

Педиатърът на бебето Ви вероятно ви е питал дали в семейството Ви има пушач.  Най-често отговорите, които той чува са: „Има, но не пуши  когато бебето е в помещението” , други отговори са, „Пуши се само на верандата”, „в отделно помещение” или „в колата с отворен прозорец”.

 

Но проучвания са установили, че тютюневият дим и вредните вещества от него се просмукват в праха в къщата, килимите, таванните плочи, меката мебел, също така и от кожата, косата или дрехите. Ето защо, опасността от вредното влияние на тютюнопушенето си остава, независимо от това, че бебето не е изложено непосредствено  на дима.

 

Бебетата са изложени на вредни вещества, дори когато родителите пушат навън, защото димът както споменахме полепва навсякъде. Те са изложени на риск, защото прекарват повече време на закрито, дишат по-бързо и когато докосват предметите наоколо или са в прегръдката Ви те поглъщат токсините.

 

Четете още: Тютюнопушене и стерилитет

 

Димът просмукан в предметите в къщата може да остане дълго след прекратяване на пушенето. Фините тютюневи частици се свързват с увеличението на ушните инфекции и респираторните заболявания, както и познавателните трудности сред децата.

 

Накратко, химикалите, които оставят застоялия мирис на цигари по дрехите и тапицериите могат да се поглъщат, вдишват и абсорбират чрез кожата на непушачите. Димът просмукан от предметите в къщата може да се застои от час до месец в зависимост от вентилацията и нивото на замърсяване.

 

Повечето родители  знаят, че най-добре е да се откажат от тютюнопушенето. Вредите от тютюневия дим са много големи и това трябва да послужи като мотивация за повечето хора да спрат този навик. Възпитанието на децата в среда без тютюнев дим е един от най-значимите приноси за здравето им, което един родител може да направи.

Добави коментар