Скринингов тест за Синдром на Даун

Скринингът не може да ви даде еднозначен отговор на въпроса „Има ли бебето ми Синдром на Даун?“, но той ще покаже дали нероденото бебе има по-голям риск да се роди с това заболяване. 19 от 20 жени, които си правят скринингови изследвания ще получат резултати, които посочват, че детето няма повишен риск от Синдром на Даун. Около 1 от 20 ще получи резулат за повишен риск.

 

Тук Ви представяме две от възможностите за провеждане на скринингов тест за Синдром на Даун.

 

Първи триместър

 

Скринингът през този период включва:

 

• Кръвен тест направен между 10-та и 13-та седмица и 6 дни.

 

• Ултразвук, направен между 11-та и 13-та седмица и 6 дни. При всяка жена е необходимо да се изчисли индивидуално какъв е риска. За целта, чрез това ултразвуково изследване се проследяват определени параметри – дебелина на нухална транслуценция, кръвния поток през сърцето на плода, фетална анатомия, назалната кост и др.

 

Резултатите от тези тестове се комбинират, за да отчетат риска от засягане на детето със Синдром на Даун.

 

Четете още: Какво е Скринингов тест?

 

Втори тиместър

 

Този скринингов тест може да се направи между 14-та и 20-та седмица и 6 дни. Това е кръвен тест, с който отново се изчислява риска. Също така тази кръвна проба може да бъде изследвана, за да се види дали при бебето има риск от развитие на дефект на невралната тръба.

 

Какво могат да кажат тестовете?

 

Изследването, което показва, че „плодът не е изложен на повишен риск“ означава, че има само един много малък шанс бебето ви да има Синдром на Даун. Това не гарантира, че ще имате бебе без никакви проблеми, но при почти всички бременности, определени като „не е изложен на повишен риск“ бебето няма Синдром на Даун.

 

*Забележка: вашето бебе може да има друг проблем, който не се отчита от този скрининг.

 

Ако е налице „повишен риск“ след скрининга в първи тиместър, все пак 95% от тези бебета няма да имат Синдром на Даун. Само по-нататъшните изследвания могат да покажат дали бебето ще има този проблем.

 

В зависимост от резултатите може да се наложи да решите дали да си правите допълнителни изследвания. Те са:

 

• Хорионбиопсия (CVS)

• Амниоцентеза

 

Четете още: Пренатална диагностика: амниоцентеза и хорионбиопсия

 

CVS и амниоцентезата носят някои рискове – вашият лекар или акушерка ще ги обсъди с вас. Тези тестове са много точни.

 

Вие не сте задължени да направите тези допълнителни изследвания – това е ваш избор. Ако тестовете са положителни, вие ще бъдете посъветвани да прекратите бременността си. Обсъдете това с вашият лекар. Потърсете още едно мнение, за да сте в състояние да вземете информирано и адекватно решение.

 

Колко надеждни са тестовете?

 

Ако тестовете са направени между 10-та и 13-та седмица от бременността, кръвната проба и ултразвуковото сканиране също са направени заедно, се идентифицират около 90% от бебетата страдащи от Синдром на Даун.

 

Ако кръвния тест се прави между 15-та и 20-та седмица, идентифицира около 75% от бебетата със Синдром на Даун.

Добави коментар