Системното преяждане

На всекиго се е случвало да се отпусне по време на празници или просто по-специални дни и да хапне повече от необходимото. Обаче има и такива, които прекаляват с храната системно, поради една или друга причина. Следствие на какво може да бъде преяждането?

 

Липса на достатъчно сън

 

Липсата на сън, често е е причина да се увеличи нивото на стреса, а от там и склонността към преяждане. Има хора, които използват храната като метод да се успокоят. Въпросът е, че дори не внимават какво ядат, а се хвърлят към каквото им попадне пред очите. Това е вредно за здравето и може да доведе до заболяване. Важно е стресът да бъде туширан, да се намери причината за безсънието и като цяло човек да се научи да релаксира пълноценно.

 

Спирането на цигарите

 

Навиците трудно се променят. Затова се случва пушачите, често да заменят единият навик с друг. Те заместват цигарите с храна. Разбире се, всеки се справя със ситуацията различно, но преходът от пушач към непушач е мъчителен.

 

За да подтиснете апетитът наблегнете на приема на големи количества течности. Избягвайте много сладките сокове, защото те също съдържат големи количества калории. Консултирайте се с лекаря си, как най-лесно може да се справите с отказа от цигарите.

 

Четете още: Емоционално хранене: хранене, подчинено на чувствата

 

Заболяване – Булимия

 

Това е болест, която се изразява в пристъпи на преяждане. След това те са последвани от чувство на вина към себе си. Повръщането е един от методите на болният от булимия да се избави от големите количества храна, които е приел. Лечението се осъществява от психиатър или психолог.

 

хранене

 

Начални форми на диабет

 

Често се случва в началният стадии човек да изпитва глад и мъчителна жажда. Тогава той е по-склонен към преяждане. Необходимо е при такива симптоми да се направи изследване на кръвната захар.

 

Четете още: Спрете преяждането причинено от стрес

 

Депресия

 

Често храната е средство за пропъждане на черните мисли. Тя носи удоволствие, но е кратковременно. Летаргия, апатия са допълнения към общото нездравословно депресивно състояние.

 

Снимки: Witthaya PhonsawatFreeDigitalPhotos.net

Добави коментар