Синдром на токсичния шок

Какво е синдром на токсичния шок?

 

Синдромът на токсичния шок е внезапно, понякога фатално състояние. То се причинява от освобождаването на отровни вещества от свръх растеж на бактерии, наречени Staphylococcus aureus или стафилококи, които се намират в женския организъм. Синдромът на токсичния шок, засяга жените, които са в менструация, особено тези, които използват дамски тампони. Тялото реагира с рязко спадане на кръвното налягане, което лишава органите от кислород и може да доведе дори до смърт.

 

Това заболяване е открито в края на 70-80-те години, след смъртта на няколко жени, които са използвали супер абсорбиращи тампони.

 

Синдромът на токсичния шок все още се среща при жени, които използват предимно тампони по време на менструация. Но също така е свързано с употребата на менструални гъби, диафрагми, цервикални капачки. Жена, която е родила скоро, също има повишен риск от синдром на токсичния шок. Това може да се случи и на мъже, и на жени, които са били засегнати от стафилококови бактерии, докато се възстановяват след операция, изгаряне или отворени рани.

 

менструация, тампон, синдром на токсичния шок, бактерии

 

Повече от 1/3 от случаите на токсичен шок са жени под 19 г. възраст, а до 30% от жените, които са били жертва на синдрома, го получават отново. Ако някога сте имали токсичен шок, трябва да следите за симптоми, за да можете да получите незабавна медицинска помощ.

 

Четете още: 10 съвета за интимната хигиена по време на менструация – част 1

 

Хората, които умират от токсичен шок, са убити от реакцията на организма към отровата от стафилококовите бактерии. Повечето хора получават хипотензивен шок, в който сърцето и белите дробове спират да работят.

 

Ако сте в менструация и имате висока температура с повръщане, особено, ако сте използвали тампони, трябва да потърсите лекарска помощ веднага. Ако използвате тампон, менструална гъба, диафрагма или менструална чашка и забележите тези симптоми, незабавно ги отстранете и потърсете лекаря си.

 

синдром на токсичния шок, повръщане, температура, тампон, менструация

 

Какво причинява синдромът на токсичния шок?

 

Синдромът на токсичния шок е причинен от отровата, произведена от Staphylococcus aureus бактерия. Тази бактерия е една от няколкото стафилокок бактерии, които причиняват кожни инфекции на пациенти с изгаряния и пациенти, които са били оперирани.

 

Четете още: Тампони или превръзки – изборът е ваш

 

Стафилококите са нормални безобидни бактерии, които живеят във влагалището. Но как стафилококите причиняват синдром на токсичния шок? Необходими са определени условия за това: първо – бактериите се нуждаят от среда, в която могат бързо да нараснат и да освободят отровата. След това отровите влизат в кръвообръщението.

 

Тампонът обикновено е напоен с кръв и това става подходяща среда за бързия растеж на тези бактерии. Има значение от какво е направен и самият тампон. Полиестерната пяна осигурява по-добра среда за развитието на бактерии в сравнение с всеки памук или влакна от изкуствена коприна.

 

бактерии, синдром на токсичния шок, менструация

 

В случите на менструалните гъби, диафрагми и цервикални чашки, ако те са били във влагалището дълго време или ако парчета от гъбата останат във влагалището, също може да се предизвика тази инфекция.

 

Начинът, по който бактериалните отрови навлизат в кръвообръщението, може да бъде свързан с употребата на тампона. При поставянето на тампона във влагалището, той може да нарани стените му и да разкъса малки кръвоносни съдове. Ако тампонът е останал в тялото дълго време или ако се използва, когато менструалното течение е слабо, може да изсуши влагалището и това да направи нараняването му още по-вероятно.

 

Изследователите, разследващи причините за синдрома на токсичния шок, когато не е употребяван тампон, изключват като причина женските дезодоранти, душовете, бельото и дрехите. Това състояние не се свързва и с проблеми с менструацията, употребата на наркотици, алкохол, тютюнопушене, плуване, къпане, сексуална активност.

 

Снимки: Lulumière, Ferran., nyuhuhuu Foter.com 

Добави коментар