Симптоми на респираторната алергия

Понякога имунната ни система реагира на различни фактори на околната среда, които всъщност не са опасни за нас. Тази реакция се нарича алергия и може да се прояви по най-различни начини и заради най-различни причини (алергени). Примери за алергени са: полените, животинския пърхот, акарите и спорите на плесен.

 

Респираторната алергия се отразява директно върху начина по който човек диша. Поленът, който е основен алерген при астматиците, стимулира белите кръвни телца да отделят вещество наречено хистамин. Това вещество причинява запушване на носа, и сърбеж и сълзене на очите.

 

При хората, страдащи от астма, хистаминът може да предизвика допълнителни симптоми, които обикновено се появяват скоро след излагането. Някои от тях са:

 

Задух

 

Задухът се нарича усещането, че не получавате достатъчно въздух. Той често се съпровожда с усещане за стягане в гърдите. Този ефект обикновено се причинява от стеснение или запушване на дихателните пътища, поради алергична реакция. Тъй като възпалените или блокирани дихателни пътища пречат на човек да поеме дълбоко въздух, той прави по-кратки и плитки вдишвания, които могат да доведат до спад в снабдяването с кислород и увеличаване на въглеродния диоксид в организма. Чувството на задух се проявява когато мозъкът, мускулите и другите системи в тялото са лишени от кислород.

 

Четете още: Какви са симптомите на алергията?

 

Хрипове

 

Хриповете представляват свистящ звук, който се получава от дишането през стеснени дихателни пътища. Като цяло хриповете могат да се чуят само със стетоскоп. Въпреки това, когато симптомите на алергия станат тежки и човек се бори да си поеме въздух, те могат да бъдат чути и с невъоръжено ухо. Хриповете са по-силни по време на издишане, но могат да се чуят и при вдишване.

 

Когато най-тънките разклонения на бронхите в белите дробове се стеснят, могат да предизвикат дикомфорт в гърдите и усещане за натиск или стягане в предната част на гръдния кош. Когато това се случи с по-големите бронхи на дихателните пътища, освен изброените симптоми, дишането се затруднява и се чуват хрипове.

 

Четете още: Какви са симптомите на хранителните алергии? 

 

Кашлица

 

Кашлицата е полезен защитен рефлекс, който изчиства дразнителите от трахеята и дихателните пътища на белия дроб. Този рефлекс се предизвиква от рецепторите в дихателните пътища, които са чувствителни към с инхалиране на частици, като например цветен прашец. Рецепторите изпращат сигнали до центъра в мозъчния ствол, който задейства кашлицата.

 

Кашлицата изчиства слузта, течностите и алергените, които попадат в горната и долната част на дихателните пътища. Кашлицата е най-честата причина заради която хората търсят лекарска помощ.

 

Възпаление на дихателните пътища

 

Възпалението на дихателните пътища е класически симптом на респираторната алергия. То причинява оток и увеличаване на производството на слуз, което може да доведе до хрипове, задух, кашлица и стягане в гърдите. Според някои изследвания има генетичен компонент, който предизвиква възпаление на дихателните пътища при появата на специфични алергени.

Добави коментар