Симптоми на извънматочната бременност

Извънматочната бременност се появява тогава, когато оплодената яйцеклетка се имплантира някъде другаде, а не на ендометриалната лигавица на матката. Смята се, че яйцеклетката веднъж оплодена се забавя при преминаването си към матката или е блокирана. Ето, защо тя се имплантира преди да достигне до матката. Имплантирането може да се случи във фалопиевите тръби, корема, яйчниците или други места извън матката.

 

Симптоми на извънматочната бременност

 

– Остра, едностранна болка.

– Спазми от едната страна.

– Болки ниско долу в корема.

– Болки в кръста.

– Кървене.

– Световъртеж.

– Гадене.

 

Причини за извънматочната бременност

 

Няколко фактора могат да увеличат риска от извънматочна бременност. Тазова-възпалителна болест е един от основните фактори за развитието на извънматочната бременност. Други възможни причини са операция на маточните тръби, ендометриоза, вродени аномалии във фалопиевите тръби, противозачатъчни, спирала, пушене.

 

Диагностициране на извънматочната бременност

 

Вашият лекар вероятно ще ви направи кръвни тестове, както и ще ви провери на ултразвук.

 

Извънматочна бременност и лечение

 

Ако извънматочната бременност не предизвиква разрушение и е по-малка от 3.5 см, то тогава може да се използва лекарство, което се инжектира. То предизвиква спонтанен аборт. То спира растежа на бързоделящите се клетки. Ако има риск от нараняване, то операцията е наложителна. Осъществява се обикновено с лапаротомия. Това включва  правене на малък разрез в коремната кухина и премахване на оплодената яйцеклетка и тъкани.

 

Снимка: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар