Симптоми на дисбаланс в надбъбречната жлеза

В човешкото тяло има две надбъбречни жлези и два бъбрека. Всеки бъбрек има своя надбъбречна жлеза, разположена над него. Надбъбречните жлези са ендокринни жлези, които отделят няколко вида хормони в кръвта. Тези хормони влияят върху функциите на организма, като кръвното налягане, водно-електролитния баланс и мускулната контракция. Дисбалансът в надбъбречната жлеза се случва, когато тя произвежда и секретира прекомерно или недостатъчно количество хормони.

 

Феохромоцитом

 

Надбъбречните жлези секретират клас хормони, наречени катехоламини. Хормони като адреналин и норадреналин са катехоламини. Адреналинът и норадреналинът подготвят тялото за физическа активност. Феохромоцитом е състояние, което засяга надбъбречната жлеза. Това са тумори в надбъбречните жлези, които причиняват свръхпроизводство на адреналин и норадреналин. Един от симптомите на феохромоцитом е високото кръвно налягане. Най-важният признак на това състояние е повишаването на сърдечната честота, повишаване на дихателната честота или учестено дишане, главоболие, гадене, повръщане, запек, прекомерно изпотяване, болка в гърдите и в корема.

 

надбъбречна, жлеза, хормони, дисбаланс

 

Болест на Адисон

 

Адисоновата болест е състояние, при което надбъбречната кора отделя недостатъчно количество хормони. Надбъбречните жлези имат две части – кората на надбъбречната жлеза и медула. Кората на надбъбречната жлеза произвежда минералкортикоиди, глюкокортикоиди и андрогени. Алдостеронът е минералкортикоид, кортизолът е глюкокортикоид, тестостеронът е андроген. Кортизолът регулира количеството вода в тялото, как тялото реагира на стрес, възпаления и нивата на глюкоза в кръвта. Алдостеронът регулира количеството на вода и електролити в организма.

 

Четете още: 9 симптома, че имате хормонален дисбаланс

 

Симптомите на болестта на Адисон са: умора, загуба на апетит, загуба на тегло, ортостатична хипотония – ниско кръвно, характезиращо се със световъртеж при изправяне, гадене, диария, мускулни спазми, мускулна слабост, глад за солени храни, обезцветяване на кожата и др.

 

жлеза, хормони, адисонова болест, дисбаланс

 

Синдром на Кушинг

 

Синдром на Кушин е хормонален дисбаланс, който включва количеството от глюкокортикоиди секретирани в надбъбречните жлези. При това заболяване, има прекомерно производство на кортизол от надбъбречните жлези. Хората, които страдат от този синдром обикновено придобиват определен вид.

 

Четете още: Какво е метаболитен синдром?

 

Лицата им стават лунообразни или кръгли, те страдат от наднормено тегло най-вече около корема и имат стройни крака. Хората със синдром на Кушинг, могат да развият гърбица. Други симптоми са слаби мускули, тънка кожа, която лесно посинява и трудно се лекува. Умора, слаби кости, нередовна менструация при жените и ниска устойчивост към инфекции също са признаци на тази болест. 

 

хормони, надбъбречна, жлеза, дисбаланс

 

Снимки: André-Batista, Aurélien Dauvel, The Aura Foter

Добави коментар