Симптоми на диабет при бебетата

Диабет тип 1 е автоимунно заболяване. Тъй като бебетата не могат да кажат на родителите си какво се случва с тях е необходимо родителите да следят за следните симптоми или знаци на това заболяване при техните бебета.

 

  • Загуба на тегло

 

Един от първите знаци за диабет при децата е неочаквана и необяснима загуба на тегло. При диабетиците глюкозата не може да се усвои от клетките, затова организма разгражда мазнините и ги използва като източник на енергия, което води до загуба на тегло. Дете, което страда от това заболяване може да се храни нормално и все пак да отслабва.

 

  • Полиурия

 

Полиурията е един от ранните знаци за заболяване от диабет при бебето. Тя представлява увеличаване на производството на урина. Тъй като бебетата с диабет не призвеждат достатъчно количество инсулин, което да освободи глюкозата от кръвта, то тя отива в бъбреците. Съответно, за да могат бъбреците да изхвърлят това увеличено количество глюкоза, започват да произвеждат по-голямо количество урина.

 

Затова следете за увеличена честота на уриниране при бебетата като един от ранните знаци за диабет.

 

Четете още: Кърмене и диабет

 

  • Лош дъх

 

Друг знак за това, че бебето е болно от диабет е увеличаването на интензивността на миризмата на дъха. Миризмата е сладникава и се получава в резултат от състояние, което се развива от диабетиците и е познато като кетоацидоза. То се състои от увеличаване на кетоните в тялото. Кетоацидозата причинява и прекомерно изсушаване на кожата.

 

  • Промени в настроението

 

Бебетата страдащи от диабет могат да имат внезапни промени в поведението. В единия момент могат да са хипер активни, а в следващият – да станат летаргични. Също така могат да започнат да се дразнят на неща, които преди не са им влияели. Промените на настроението също са характерни за бебетата с диабет.

 

  • Увеличение на честотата на кожните обриви

 

При бебетата болни от диабет се наблюдава тенденцията да получават кожни обриви по-често. Причината за това може би се дължи на изсушаването на кожата от кетоацидозата.

 

Диабета е сериозно заболяване, което засяга милиони хора по света. Затова родителите трябва да внимават дали децата им проявяват някои от горепосочените симптоми.

Добави коментар