Симптоми на вагиналния рак

Вагиналният рак е рядка форма на рак, който се образува във вагиналната тъкан на жените. В ранните етапи, вагиналният рак обикновено не предизвиква забележими симптоми. С напредването на болестта, вагиналните симптоми на рак започват да се проявяват все повече. Тези симптоми не се проявяват само при вагиналният рак, те също са симптоми на други не толкова сериозни състояния.

 

Симптоми на вагинален рак

 

Вагиналният рак е гинекологичен рак. Редките му прояви и неяснотата на симптомите може да затруднят диагностицирането му. Закъснялата диагноза не е рядкост в случаите, когато жената няма никакви симптоми. Малка част от жените не изпитват никакви симптоми преди диагнозата, затова рутинната цитонамазка може да помогне за откриването му.

 

Симптомите включват:

 

  • Необичайно вагинално кървене

 

Връзка с вагиналния рак може да има необичайното вагинално кървене след полов акт или при жени, които са в менопауза. Това е най-честият симптом за рак на влагалището и често е един от първите. Постменопаузалното и посткоиталното кървене са неспецифични и често се свързват и с много други гинекологични заболявания и състояния.

 

Четете още: Доброкачествени тумори на женските полови органи

 

  • Вагинално течение

 

Въпреки че, вагиналното течение е често срещано при много жени и често не е причина за безпокойство, необичайното такова, особено ако има оттенък на кръв и мирис, може да бъде свързано с рак на влагалището. То е изключително рядко, и е много по-вероятно този симптом да се дължи на по-малко тревожен проблем, но трябва да се извърши преглед от специалист.

 

  • Промени в уринирането

 

Ако установите, че уринирате по-често, е важно да се определи причината за това. Това може да е свързано с увеличаване приема на течности, консумацията на напитки съдържащи кофеин, наличие на инфекция на пикочните пътища, но може причината да е много по-сериозна. Промените в уринирането може също да включват болка и кръв в урината. Въпреки че, наличието на кръв не винаги може да се забележи с невъоръжено око, някои жени могат да забележат розови нюанси в своите бикини или при избърсване с тоалетната хартия.

 

Четете още: Да поговорим за вагиналното течение

  • Маточна болка

 

Тази болка обикновено се случва, когато вагиналния рак е започнал да се разпространява. Болката в таза може да бъде описана като натиск, който се усеща навсякъде в областта на корема под пъпа. Тя може да бъде периодична или постоянна. Много жени описват тазовата болка като тъпа болка, която може да включва и остри болки.

 

  • Вагинални натрупвания

 

Вагиналните бучки, които можете да усетите вие или вашият лекар, също може да са симптом на рак на влагалището. Причините за тези бучки може да са няколко, включително и вагинални кисти. Може да е необходима биопсия, за да се определи дали образованията са ракови или не.

 

  • Промени в изхожданията

 

Промените във функциите на червата могат да са причинени от много състояния, включително и от вагинален рак. С напредването на болестта, жените могат да изпитват хроничен запек, да имат черни изпражнения, и чувството, че червата не са напълно изпразнени.

Добави коментар