Силен имунитет – здрави деца! – част 2

Интервю с д-р Емилия Маврова, специалист по детски болести и общопрактикуващ лекар

 

Продължава от: Силен имунитет – здрави деца! – част 1

 

МТА: Къде и кога е мястото на антибиотиците при заболяване от грип?

 

Д-р Маврова: Понякога още в началото, в зависимост от това кой пациент се е разболял от грипа. Когато е много малък пациентът и когато смятаме, че всичко води към грипните вируси, независимо от кой щам – антибиотиците се дават от самото начало, защото само за няколко часа след началната инфекция при малките бебета, започва и насложена бактериална инфекция. Както и при други имунокомпрометирани пациенти и по-големи деца.

 

Всеки лекар си познава пациентите, които често боледуват. При някои от тях различни вируси, дори да не са грипни, водят до усложнения. Това са децата с астма и чести бронхити със спазми или деца, които винаги след вирусна, усложняват с бактериална инфекция – деца, които нямат добре изградена имунна система.

 

МТА: А какъв е възрастовия праг за даването на антибиотици в началото?

 

Д-р Маврова: Няма възрастов праг – всичко е по индивидуална преценка.

 

Всичко зависи от степента на увреждането на горните дихателни пътища и общото състояние. При някои деца само за няколко часа един грипен вирус предизвиква вирусна пневмония, която е с много тежки поражения, както и при много от възрастните пациенти. Това са рисковите групи – кърмачета от 0 до 1 година, както и възрастните хора.

 

МТА: Кога, след колко време бихте препоръчали допълнително стимулиране на детския имунитет?

 

Д-р Маврова: Детският имунитет се стимулира почти непрекъснато през цялата детска възраст, а не само по време на заболяването. Особено през есенно-зимния сезон.

 

Съветвам родителите да взимат продукти, които са на билкова основа и укрепват имунната защита. Това започва от септември – октомври и продължава почти до пролетта. През всички тези месеци препоръчвам да се стимулира имунитета. Защото имунната система на децата е недоразвита и те често боледуват.

 

Четете още: Възпалено гърло

 

МТА: Препоръчвате ли поставянето на противогрипни ваксини на деца?

 

Д-р Маврова: Противогрипните ваксини аз лично не ги препоръчвам. Категорично го казвам. Те са само за 3 щама вируси – а какво ще правим с останалите? Не съм имала кой знае какъв предпазен ефект през всичките години, когато имаше бум за поставянето на различни противогрипни ваксини.

 

Все пак, за да знаят майките – те се поставят на деца над 3 годишна възраст. Не може на по-малки деца. Ако някой много държи да постави такива ваксини, нека да ги сложи, но да знае, че цялото семейство трябва да се имунизира. В смисъл – всички да бъдат обхванати – и децата, и възрастните. Защитата започва 2 седмици след като е поставена ваксината от тези предполагаеми 3 щама, за които всяка година се създава нова ваксина.

 

МТА: Как може да се подсили детския имунитет?

 

Д-р Маврова: Детския имунитет се подсилва по най-различни начини. Първият начин е правилното хранене и отглеждане. Вторият начин е предлагането на достатъчно витамини. Въобще не говоря за изкуствените витамини с подсладители, аромати и консерванти, а предлагането на разнообразие от плодове всеки ден.

 

Другото е чрез много продукти на билкова основа, съдържащи черен бъз /Sambucus nigra/, ехинацея, прополис, пчелен мед. Самите растения, от които се произвеждат детските сиропи са отгледани в екологично чисти среди и така всичко е „био” – както напоследък е модерно.

 

Повечето билкови продукти се дават на деца над 2 годишна възраст. Разбира се има и някои за тези до 1 годишна възраст.

 

Четете още: Бактериална инфекция при децата

 

МТА: В тази връзка – има ли някои домашни рецепти, които могат да се прилагат?

 

Д-р Маврова: Разбира се. Много хора сами си приготвят сироп от черен бъз за засилване на имунитета. Освен това много родители купуват пчелни продукти на основата на прополис, клеева тинктура, пчелно млечице и мед. Даването на всеки един от тези продукти води до засилването на имунитета на децата.

 

МТА: Необходимо ли е да се спазва специален режим на хранене, с оглед предпазване заболяване от грип при децата?

 

Д-р Маврова: Храненето в детска възраст винаги трябва да е 5-кратно – закуска, обяд, вечеря и 2 междинни хранения, като винаги трябва да има една голяма фруктиера с плодове, а не просто витамини, под формата на животинки и сиропи.

 

МТА: Какви препоръки бихте дали на майките сега, в този сезон на грип, вируси, инфекции?

 

Д-р Маврова: Да гледат децата си в домашни условия, защото контактът с другите деца винаги води до нова реинфекция на тъкмо оздравяло дете. Започват отново и отново инфекциите на горните дихателни пътища.

 

Повечето  от майките са работещи и водят децата си на детска градина дори не съвсем оздравели. Моята препоръка е децата да се водят на детска градина здрави. А за да бъдат здрави и да не се поддават на вирусите, да им дават билкови сиропи за укрепване на имунната система на основата на ехинацея, черен бъз, мед, разбира се след консултация с педиатъра на детето. Да им предлагат повече плодове и пресни зеленчуци, да ги хранят без насилие – когато те поискат.

 

Имунната система укрепва постепенно с годините и така към 10-12 годишна възраст децата вече не боледуват толкова често както в ранно детство.

Добави коментар