Силен имунитет – здрави деца! – част 1

Екипът на портал „Мама, татко и аз“ гостува в кабинета на д-р Емилия Маврова. С нея поговорихме за грипа, настинките и начините за подсилване на имунитета.

 

Портал „Мама, татко и аз“ (МТА): Бихте ли се представили с няколко думи за нашите читатели?

 

Д-р Маврова: Аз съм д-р Маврова и съм специалист по детски болести, но от 15 години съм общопрактикуващ лекар. В практиката си имам както деца, така и възрастни. От 26 години работя като лекар и разбира се любимите ми пациенти са малките.

 

МТА: По кои симптоми може да се разбере дали детето има настинка или грип?

 

Д-р Маврова: Симптомите на настинката и на грипа са едни и същи. Настинката е по-скоро народно наименование когато човек се е простудил. Въпреки това – в него участват и вируси. Само че, те не са грипните вируси, а от други видове.

 

Симптомите са общи – те са от горните дихателни пътища – хрема, кашлица, температура, общо неразположение, мускулно-ставни болки.

 

МТА: Какво трябва да се предприеме при първи признаци на настинка и грип при децата?

 

Д-р Маврова: При децата, както и при възрастните, се предприемат най-общи защитни средства, като това са симптоматичните средства. Дават се общо укрепващи витамини, Парацетамол или Ибупрофен.

 

В зависимост от степента на проявените симптоми, започваме със симптоматични средства – капки за нос, таблетки за смучене, пръскала за гърло. Лекарствата са в  зависимост както от тежестта на симптомите, така и от възрастта на детето, което ще лекуваме.

 

Четете още: Имунната система – как да я подсилим

 

МТА: Като говорим за степента на симптомите, трябва да Ви попитаме колко висока е опасната за детето температура, при която е необходимо да се вземат мерки и какви?

 

Д-р Маврова: За температурата, ние имаме специални критерии по които се ръководим. Те са общоприети критерии, утвърдени от една английска асоциация. Те са като светофар – в зелената зона са тези, които имат ниско рискови симптоми с температура, в жълтата са другите средно рискови симптоми и в червената са симптомите с високия риск.

 

Ние се ръководим както от тези симптоми – за цвета на кожата, за двигателната активност на детето, за дишането, за честотата на сърдечната дейност, за циркулацията и хидратацията и т.н., така и от възрастта на детето. Ако едно дете е на 3-4 месеца и симптомите са в жълтия сектор, ние предприемаме едни мерки, а когато са в червения, мерките вече са съвсем други. По такива схеми се ръководим.

 

Четете още: Бактериална инфекция при децата

 

Не е толкова лесно да се прецени дали при 38 CO ще дадем лекарства за сваляне на температура и ще вземем и други мерки или няма да дадем лекарства и ще бъдем спокойни, защото е строго индивидуално. Трябва да се прецени и общото състояние, и външният вид, как реагира детето и на каква възраст е.

 

Може да се запази спокойствие и при 38 CO, но ако детето е голямо – над 12 годишна възраст. Ако детето е на 3-4 месечна възраст и е с такива симптоми, които са с висока температура в комбинация с висока честота на сърдечната дейност, със затруднено дишане, винаги трябва да се предприемат веднага и по-специални мерки – не само за температурата. Има критерии, които ние спазваме – или поне педиатрите.

 

МТА: Родителите на малки деца обикновено се страхуват от температурни гърчове. Оправдани ли са тези страхове и как може болното дете да се предпази от гърч?

 

Д-р Маврова: Децата до 5 годишна възраст имат нисък гърчов праг, т.е. при температура над 38 CO могат да реагират с гърч, който представлява един генерализиран тонично-клоничен гърч, който напомня на епилептичен гърч. Естествено, родителите са чували навсякъде и от интернет за него и се страхуват. Имат право да се страхуват.

 

Четете още: Алергия към антибиотиците

 

Затова при едно температурно състояние детето трябва да бъде заведено на лекар, за да се прецени. Лекарят ще разпита дали имат гърчове в семейството, дали имат други прибавени заболявания и тогава заедно ще вземат решение за лечението. Не може родителят просто да си седи у дома и да се страхува, а детето му да изгаря от температура – важно е да се посети лекаря.

 

МТА: Какви усложнения могат да се получат при заболяване от грип?

 

Д-р Маврова: Специално при заболяванията от грип, най-честите усложнения са тежко протичащи пневмонии и всички усложнения на пневмониите. Естествено, че може да се стигне и до менингоенцефалитни прояви в зависимост от това как и къде е проникнал грипният вирус.

 

Обаче, ние не можем при всеки и веднага да правим вирусологично изследване и да разпознаем дали това е точно грипния вирус или е просто един респираторно синцитиален или парагрипен или друг вид.

 

Ние преценяваме по най-общите симптоми, както и по епидемиологичната обстановка. Например Софийската районна здравна епидемиологична инспекция ни информира, дали в момента е грипен сезон, както и броя на заразените пациенти, и честотата на усложненията в различните възрастови групи.  Всичко е комплексно – така можем да преценим дали това е грипен или е по-лек вирус – от другите, които причиняват настинките.

 

Продължава на: Силен имунитет – здрави деца! – част 2

Добави коментар