Семейства, които се хранят заедно, остават заедно

Кога за последно вечеряхте заедно – цялото семейство? С натоварения работен график, уроците по музика или английски на децата и какви ли не още задължения, може и да не е било толкова скоро. Според изследванията обаче, храненето заедно влияе много положително върху децата и тийнейджърите. Ето 8 причини, заради които е добре да се опитате да се храните поне веднъж дневно заедно, без значение дали закуска, обяд, или вечеря.

 

1. Комуникация и благоденствие

 

Разговорите по време на хранене предоставят възможност на цялото семейство да разкаже нещо, да планира, да се свърже с другите и дори да се учи от тях. Това е шанс да споделяте информация и новини от деня.

 

Освен това, така ще отделите допълнително внимание на децата и тийнейджърите у дома. Семейното хранене насърчава уюта и любовта в семейството. Храненето заедно може да е обединяващо преживяване за цялото семейство.

 

семейство, хранене, вечеря, деца, тийнейджъри

 

2. Модели и маниери

 

Семейното хранене е идеална възможност да покажете на децата си подходящите маниери, етикет и социални умения. Запазете обстановката приятна, спокойна и отпускаща. Опитайте се да не критикувате, а да учите децата си чрез даване на пример.

 

Вижте още: Характеристики на добрата семейна връзка

 

3. Разширяване на вкусовете

 

Окуражавайте децата си да опитват нови храни, без да ги насилвате или притискате. Въвеждайте в менюто им нови храни, придружени от вече познати и любими ястия. Не забравяйте, че може да отнеме 8-10 хранения с новата храна, преди да бъде приета  и харесана, така че проявете търпение. Опитването на нова храна е като започването на ново хоби. Тя разширява знанията, опита и уменията на вашето дете.

 

семейство, хранене, вечеря, деца, тийнейджъри

 

• Включете храни от други култури и страни.

• Изберете зеленчуков пазар, на който продават зеленчуци и плодове от близкото село.

• Кажете на детето ви да избере нова рецепта от готварската книга, сайт, вестник, списание и т.н.

 

4. Хранене

 

Ястия, приготвени у дома, обикновено са доста по-здравословни и полезни за организма – особено детския. Те съдържат повече зеленчуци, плодове, млечни продукти и месо. Заедно с допълнителните хранителни вещества, фибри, калций, витамин А и С и фолиева киселина.

 

Вижте още: Как майката да управлява времето си ефективно?

 

Домашно приготвените ястия по-рядко са пържени или пресолени. Плюс това, на масата по време на семейна вечеря, по-рядко присъстват газирани и силно подсладени напитки.

 

5. Самостоятелност

 

Децата днес доста рядко знаят как се приготвят ястията за семейната вечеря. Основните готварски умения като печене и варене, са необходимост. Можете да включвате децата в планирането на менюто, пазаруването на хранителни стоки и приготвянето на храната.

 

семейство, хранене, вечеря, деца, тийнейджъри

 

В предучилищна възраст, например, могат да късат листата маруля или да наредят масата. По-големите деца могат да белят зеленчуци и да помагат с повече неща. Тийнейджърите вече могат дори да режат зеленчуци, да пекат, варят и т.н.

 

Работата в екип прави приготвянето на храната по-приятно и по-бързо разбира се. Приготвянето на семейната вечеря кара всички членове на семейството да се чувстват по-отговорни за крайния резултат. По този начин децата придобиват неусетно чувство за отговорност и развиват по-бързо самостоятелност.

 

Вижте още: Знаци на ревност

 

6. Предотвратяване на деструктивно поведение

 

Според изследванията, семейните вечери (5+ седмично), се свързват с много по-нисък процент тютюнопушене сред тийнейджърите, пиене на алкохол и употреба на наркотици, в сравнение с процента, наблюдаван при семейства, които се хранят заедно 2 и по-малко пъти седмично. Дори и с по-големи деца (16+), е важно цялото семейство да хапва заедно.

 

7. По-добри резултати в училище

 

Децата се справят по-добре в училище, когато се хранят по-често със семейството си. Според проучванията, тийнейджъри, които вечерят 4 или повече пъти седмично със семействата си, имат много по-добри резултати в училище, в сравнение с останалите.

 

семейство, хранене, вечеря, деца, тийнейджъри

 

8.  Спестяване на пари

 

Купуването на готова храна, струва 2 до 4 пъти повече от приготвянето на ястие у дома. В днешно време, надценката в ресторантите е повече от 46%. Разбира се, няма нищо лошо понякога да се храните със семейството си навън, но семейният уют не трябва да се подценява.

 

Семейната вечеря сплотява семейството и дава на всеки чувство за идентичност. Тя може много да помогне да се почувствате по-добре след тежък ден, усещайки се обичани и заобиколени от любими хора. Семейното хранене може да се превърне в нещо като традиция за дълги години напред.

 

Снимки: Bryce Bradford, More Good Foundation, Lars Plougmann, USDAgov, Cavalier92 Foter.com

Добави коментар