Семейният консултант – помощ, разбиране, подкрепа – част 1

Интервю с Неви Боджукова, семеен консултант

 

Портал „Мама, татко и аз“ (МТА): Бихте ли се представили на нашите читатели с няколко думи?

 

Неви Боджукова: Здравейте! Първо искам да благодаря за това интервю на вас и на всички онези, които ще го прочетат. За мен е удоволствие да бъда тук и да имам възможността да бъда полезна на вашите читатели.

 

Коя съм аз? Преди всичко жена, майка и приятел. Както обичам да казвам за себе си – имам много роли, които изпълнявам, но тези три са ми най-любими, в тях се чувствам най-добре. Благодарна съм, че имам възможността да ми се случат.

 

Още от гимназията знаех какво искам да правя, още тогава влизах в тази роля и като доверен приятел слушах „любовните драми” на моите съученици! Съзнателно или не, пътя ми ме водеше в тази посока и така стигнах до семейното консултиране. Сега смело мога да заявя, че тази моя мечта се случва, с малки стъпки всеки ден.

 

семеен консултант, любовни драми, любов, взаимоотношения

Старая се да бъда полезна на всеки, който поиска моята помощ и подкрепа в труден за него момент. Вярвам в доброто, което всеки един от нас носи в себе си. Вярвам в силата, която получаваме, когато опознаваме себе си и откриваме всички онези ресурси, които носим, и които ни помагат да се справяме с всяко предизвикателство в нашия живот. Обичам своята професия и съм тук, за да подам ръка на всеки, който има нужда от нея, за да продължи напред.

 

Четете още: Родителските конфликти и децата – част 1

 

МТА: Каква е ролята на семейният консултант?

 

Неви Боджукова: Ако трябва да обобщя всичко, което семейния консултант дава в три думи, те биха били – помощ, разбиране, подкрепа. Работата на семейния консултант е да намали насъбралото се напрежение в двойката, да покаже и други варианти за разрешаване на конфликта или проблема, който ги е довел, да им даде подкрепата и вярата, че не сами и „има начин” да се справят с това.

 

семеен консултант, любов, взаимоотношения, помощ, подкрепа, напрежение

Любовта и вярата са най-силните лостове, с които работи семейния консултант, и благодарение, на които се случват невъзможни неща. Живеем във времена, в които гладът за промяна, за среща със себе си и с другия се усещат много силно. Ролята на семейния консултант е да покаже пътят, по който този глад да бъде задоволен, и когато нахраним душите си и те са спокойни, единственото, което ни остава е да дадем и получим любов.

 

Четете още: Спрете битката преди да е започнала

 

МТА: Скъпо ли е семейното консултиране? Кой може да си го позволи?

 

Неви Боджукова: Благодаря за този въпрос! В нашето общество битува един мит, че консултирането и терапията са само за богатите, за тези, които могат да си го позволят. Още сега искам да кажа: Не е така! Консултирането не струва повече от преглед при лекар, от посещение при фризьор или маникюрист.

 

Може би все още е трудно да се пречупим и да отделим пари, за да „подредим” душата си и да се погрижим за нея и за емоционалния ни комфорт, но вярвам, че скоро и това ще се случи. Защото, когато познаваме по-добре себе си и човека до нас и се чувстваме комфортно в кожата си, много от другите ни желания отпадат. Тогава разбираме, че те са били продиктувани от други потребности, много често нематериални!

 

семеен консултант, любов, взаимоотношения, помощ, подкрепа, напрежение

Една консултация може да ви спести много изхарчени на вятъра пари!

 

Четете още: Как да се справите с изневярата? – част 1

 

А съобразявайки се с икономическата криза и финансовите трудности, които голяма част от хората усещат, аз предлагам на моите клиенти всеки първи и трети четвъртък на месеца, консултация на половин цена, така правя достъпна тази услуга, за всеки, който желае да опита!

 

Продължава на: Семейният консултант – помощ, разбиране, подкрепа – част 2

Добави коментар