Семейният консултант – помощ, разбиране, подкрепа – част 2

Интервю с Неви Боджукова, семеен консултант

 

Продължава от: Семейният консултант – помощ, разбиране, подкрепа – част 1

 

МТА: Нужно ли е да имате проблем, за да потърсите подобен тип специалист?

 

Неви Боджукова: Тук по скоро бих отговорила така – Не чакайте проблемът да ви победи и тогава да търсите помощ, потърсете я при първите признаци, че нещо не е наред! За да се обърне човек към специалист, естествено е да се случва нещо различно, нещо, което да го извади от нормалния му ритъм, нещо, което да развали комфорта му, за да осъзнае нуждата от помощ, от промяна. Моя апел е да потърси решение навреме, защото нещата трудно се оправят сами.

 

Другото, което всеки от нас може да прави е – профилактика! Както всяка есен взимаме витамини, за да се предпазим от вирусите и простудите, така можем да вземем мерки, които ще ни предпазят от евентуални кризи или ще ни помогнат да минем по-леко през тях. Това може да се случи като посетите някой семинар или тренинг. Всички тези семинари, които сега се предлагат са начин да получите информация, да обмените опит, да си сферите часовника и да избегнете много проблеми.

 

семеен консултат, криза, взаимоотношения, двойка

 

МТА: С какви проблеми най-често се сблъсквате в практиката си?

 

Неви Боджукова: Изневярата, липсата на разбиране, нежеланият развод, трудната комуникация в двойката, адаптацията към децата, която много често води до разпад на семейството. Знаете ли, в 90% от двойките не липсата на любов към другия е причината за кризите и края на връзката. Липсата на близост, внимание и добър диалог са тези, които пречат на нормалната комуникация и водят до конфликти и проблеми.

 

Четете още: Афера, изневяра във връзката

 

Всички знаем, че за да си добър лекар или пилот, трябва много да учиш преди това, но за да си добър партньор стига само да обичаш! Дали е така? Понякога, обаче само любов не стига, и ако искаме да сме пълноценни в отношенията с другия, трябва да се научим да бъдем такива! Трябва да се грижим за любовта, както се грижим за всичко останало в нашия живот!

 

МТА: Имало ли е случаи, в които отказвате консултация, ако едната страна е недобросъвестна? Как процедирате в такъв случай?

 

семеен консултат, взаимоотношения, двойка, консултация

 

Неви Боджукова: Консултацията е ефективна и има смисъл, тогава, когато в нея има отвореност, мотивираност, готовност за работа, когато се случва обмен на информация, когато целта е обща и желанието за успех е еднакво. В противен случай, консултацията губи своя смисъл. Бих отказала консултация, когато усетя, че зад желанието за помощ се крие нещо друго.

 

Четете още: Какво да правите, ако сте насилвани във връзката си?

 

МТА: Увеличава ли се броя на хората, които търсят помощ? Променя ли се самосъзнанието на българина в тази насока?

 

Неви Боджукова: Да! Въпреки, че процеса е бавен и труден. Както казах и по-горе, гладът за промяна, за хармония, за по-спокоен и изпълнен със смисъл живот се усеща все повече. Това кара хората да си задават въпроси и да търсят отговори. А нашата работа е да сме тук, готови да помогнем в това търсене!

 

МТА: Мъжете или жените са по-склонни да направят първата крачка и да потърсят помощ?

 

Неви Боджукова: И мъжете и жените са активни. Но забелязвам, че жените са по-активни на ниво „профилактика“. Те идват на семинари, търсят начини да подобрят отношенията в двойката и себе си.  Може би, защото те са по-сензитивни и забелязват малките неща, които биха довели до по-големи проблеми.

 

семеен консултат, криза, взаимоотношения, двойка, помощ

 

Четете още: Семейни проблеми – как да се справим?

 

МТА: Бихте ли пожелали нещо на нашите читатели?

 

Неви Боджукова: На първо място бих им пожелала да бъдат здрави! Бих ги призовала да се грижат повече за своя вътрешен свят, да избират положителните емоции пред отрицателните, да приемат и обичат себе си и да не се страхуват да се променят! Промяната е единственото сигурно нещо в нашия живот, от нас зависи в каква посока ще е тя!

Добави коментар