Секс по време на менструация – да или не?

Ключът да правите секс по време на менструация

 

Често срещано е хората да избягват секса по време на менструация. Менструалната кръв, дамските тампони и превръзките могат напълно да лишат сексуалния контакт от настроение. Освен това съществува религиозно схващане, че жените по време на менструалният си период, са „нечисти“. Въпреки това, има много ползи да правите секс по време на менструация и много начини да избегнете дискомфорта.

 

Ползите от секса по време на менструация

 

Често се случва жените да имат по-голямо желание за секс по време на първите няколко дни от менструацията си, поради промени в хормоните, които могат да направят преживяването по-апетитно и за двамата партньори. Освен това, много жени, правили секс по време на този период твърдят, че тяхната менструация приключва по-рано от обикновено. Това е плацебо ефект, тъй като мускулните спазми от оргазма могат да позволят на менструалния поток, да излезе по-бързо от обикновено.

 

Освен това хормоните, които тялото ви произвежда по време на секс (като окситоцин) помагат за облекчаване на менструалните болки, депресия и раздразнителност, свързани с предменструалния симптом.

 

Рискове от секса по време на менструация

 

цикъл, жена, менструация, забременяване, секс

 

Жените могат да забременеят по всяко време на менструалния си цикъл и дори по време на менструация. Въпреки че е по-малко вероятно това да се случи точно тогава, отколкото в друго време, то все още е възможно. Ако се опитвате да избегнете забременяването е важно да продължите да използвате контрацептиви.

 

Четете още: 4 оргазма, които всяка жена трябва да изпита

 

Изключително важно е да използвате мъжки презерватив. По време на менструация, шийката на матката се отваря повече от обичайното, за да позволи на кръвния поток да излезе. Това създава възможност на бактериите, вирусите и гъбичките да достигнат до матката на жената. Също така вагината има по-ниска киселинност в този момент, което я поставя в по-голям риск от гъбички или бактериална инфекция. В заключение – винаги предпазвайте себе си по време на полов акт!

 

Как да избегнете дискомфорта по време на секс

 

Един често срещан начин за избягване на зацапване по време на полов акт е да поставите кърпа в мисионерската поза. Тъмна или червена кърпа е идеална. Много мъже се изненадват, когато малко кръв изтече навън. Възможно е да правите секс и в други пози, например жената да е отгоре, но така има опасност кръвта да се стече надолу. Независимо от позата си подгответе кърпи за всеки случай.

 

секс, менструация, жени, цикъл

 

Друг чудесен начин за запазване на хигиената е да правите секс под душа. Това не само ще разнообрази сексуалния ви живот, но водата ще отмие менструалната кръв. Тъй като водата може да отмие и естествената смазка на влагалището, не е лоша идея да си подготвите и лубрикант.

 

Ако използвате дамски превръзки, това също е опция да оставите бельото и превръзката по време на секс и да ги дръпнете настрана. Превръзката помага да се абсорбира менструалния поток и дори има допълнителен бонус – прави вагината по-тясна за партньора, когато се трие в нея.

 

Четете още: Безопасен секс – какво всъщност означава?

 

Диафрагмите, контрацептивните гъби, менструалните чашки, мъжките и женските презервативи също могат да бъдат използвани, за да помогнат да се намали менструалното кървене. Макар че тези неща не блокират напълно менструалния поток, те могат да абсорбират част от кръвта или да я държат на разстояние от вашия партньор. 

 

Снимки: Scott M Duncan, Silvia Sala Foter.com

Добави коментар