Секс по време на бременността – част 2

Продължава от: Секс по време на бременността – част 1

 

Причини да избягвате секса по време на бременност

 

Сексът по време на бременност не е препоръчителен за жени, преживели спонтанен аборт, преждевременно раждане, кървене или цервикална некомпетентност -състояние, при което шийката на матката се разширява без контракции. Обикновено това състояние се получава в края на втория, началото на третия триместър.

 

Жени с плацента превия (предлежаща плацента) – състояние, при което плацентата покрива шийката на матката, са изложени на риск от кръвоизлив, ако правят секс по време на бременността.

 

Жените с нараняване на плодния сак (състояние, при което сакът, в който се намира бебето и околоплодната течност, има дупчица, преди да е настъпило раждане), също е важно да избягват секса по време на бременност, защото той може да причини преждевременно раждане.

 

секс, бременност, бебе, триместър

 

Възможно е да се появят симптоми след полов акт. Ако сте получили кървене по време на секс или странен мирис и течение, трябва да се консултирате със своя лекар веднага. Това може да е признак на инфекция, която да тръгне нагоре към матката. Кървенето като цяло може да е признак за наличие на проблем.

 

Ако няма никакви противопоказания, жената може да прави секс по време на цялата бременност.

 

Четете още: Безопасно ли е да летите по време на бременност

 

Бременните жени трябва да са наясно, че ако партньорът им някакво полово предавано заболяване, е изключително важно да използват предпазни средства по време на полов акт. Въпреки че няма нужда да се пазят от бременност, презервативът е необходим, за да се предпазят от инфекции.

 

секс, бременност, бебе, триместър

 

Много жени си мислят: „Аз вече съм бременна, защо да се пазя?“, но това е голяма заблуда. Бариерният метод на предпазване е от огромна важност за бременните жени. По този начин тя предпазва не само себе си, а и растящото в нея бебче.

 

Говорете за секс

 

Много жени се срамуват и се чувстват неудобно от това да говорят за секса по време на бременността. Всъщност е много важно да обсъждате този въпрос както с партньора си, така и със своя лекар.

 

Четете още: Тютюнопушене, бременност, бебе

 

Лекарите, могат да преценят дали сексът по време на бременността е противопоказен. Те не могат да кажат дали ще ви е приятно и дали ще имате желание, но на база изследванията и състоянието ви, могат да преценят дали има риск, или не.

 

Добре е да обсъждате този въпрос с лекаря си и то често – от първият преглед до последният. Тъй като е възможно с течение на времето да възникнат усложнения, зелената светлина в първия триместър, може да стане червена в третия.

 

секс, бременност, бебе, триместър

 

Важно е да говорите на тази тема и с партньора си. Трябва да знаете какви са неговото мнение и притеснения. В крайна сметка сексът трябва да доставя удоволствие и на двама ви, така че той също трябва да се чувства комфортно. Можете да направите консултация при лекаря си заедно, за да може специалистът да успокои неговите притеснения.

 

В крайна сметка, когато става дума за секс по време на бременността, най-важното е да слушате тялото си.

 

Снимки: wilsx4, atomicpuppy68, photographervenice, Kit4na Foter.com

Добави коментар