Секс по време на бременността – част 1

Сексът може да се окаже последното нещо, което идва на ум на бременната жена, особено ако трябва да се справя с неща, като гадене, повръщане, умора, подути крака, болки в кръста и какво ли още не. При някои жени, обаче, желанието за секс е засилено по време на бременността.

 

Някои жени се наслаждават повече на секса докато са бременни, а други – по-малко. Това е относително и индивидуално.

 

Мъжете също могат да са на различни мнения по темата. Някои мъже намират бременните жени за изключително секси. Други се страхуват, че могат да наранят бебето или да повлияят негативно на бременността. Поради тази причина те не се наслаждават на секса през този период и съответно го избягват. Тези мъже трябва да разберат, че сексът по време на бременност е безопасен за жените, ако те нямат усложнения.

 

секс, бременност, триместър, бебе

 

Сексът и триместрите

 

По време на първия триместър много жени нямат особено голямо желание за секс. Това се дължи най-вече на гаденето и умората, които са много често срещани през първите 12 седмици от бременността. При жените, при които бременността протича леко и без гадене и повръщане, желанието за секс може да е доста голямо.

 

По време на втория триместър, жената започва да се чувства по-добре. Естествената ѝ лубрикация е повече, а кръвоснабдяването в гениталната област е по-добро. Това прави сексът по-привлекателно занимание, което носи повече наслада от обикновено. По време на втория триместър, правенето на секс все още е доста удобно за жените, понеже коремът им още не е станал прекалено голям.

 

Четете още: Работа по време на бременност: Как да се справите?

 

По време на третия триместър това вече не е съвсем така. С нарастването на корема, започва да се завръща и умората. В третия триместър сексът може да изглежда по-малко привлекателен и доста труден, имайки предвид физическите препятствия, които трябва да бъдат преодолени.

 

секс, бременност, триместър, бебе

 

В случай, че таткото е притеснен за здравето на бебчето по време на секс, важно е да знае, че то е доста добре защитено. Можете да си го представите като яйце, което е обвито в меки възглавници – няма как да бъде наранено.

 

Често срещано твърдение е, че ако правите секс по време на третия триместър около датата на термина си, можете да предизвикате раждане. Това не е напълно вярно. Истината е, че когато жената получава оргазъм, тялото освобождава простагландин, който теоретично може да предизвика контракции. Така че сексът в 40-та гестационна седмица, може наистина да навреди, но само ако получите оргазъм.

 

Четете още: Добър сън по време на бременностт

 

Секс пози по време на бременност

 

Тъй като по време на бременността коремът на жената расте, традиционната поза, в която мъжът е отгоре, може да стане доста неудобна за нея. Може би ще откриете доста по-удобни пози, като тази, при която мъжът е отзад (кучешката) или поза настрани (тип лъжички).

 

Освен това не е добре бременната жена да лежи по гръб при по-напреднала бременност, тъй като нарастващата матка може да притисне големи кръвоносни съдове. Това може да причини болка и дискомфорт и се получава най-вече по време на третия триместър от бременността.

 

секс, бременност, триместър, бебе

 

Лежането по гръб, може да предизвика „Хипотензивен синдром в легнало положение“. Той води до промяна в кръвното налягане, виене на свят и други симптоми.

 

Препоръчително е по време на бременността да избягвате оралния секс. Ако по време на орален секс, се вкара въздух във вагината на жената, това може да предизвика въздушна емболия, която да достигне белите дробове и да има изключително неприятни последствия.

 

Продължава на: Секс по време на бременността – част 2

 

Снимки: Kit4na, ElvisHuang, Ⅿeagan, bies Foter.com

Добави коментар