Сезонните плодове и зеленчуци – здравословното хранене през лятото

В момента, в който температурата се повиши, количеството на калориите в менюто ви трябва рязко да спадне. За сметка на това е препоръчително да увеличите колкото се може повече, приема на течности през деня и задължително да започнете да консумирате много плодове и зеленчуци.

 

Салата, тиквички, патладжани, чушки, лук, краставици, домати…  и не само: кайсия, пъпеш, праскова, диня, слива, лайм – това са само част от плодовете и зеленчуците, които трябва да бъдат основни участници във всяка лятна диета.

 

Световната здравна организация препоръчва консумацията на поне 400 гр плодове и зеленчуци дневно, за да подпомогнем организма да избегне заболявания като рак, диабет или затлъстяване. За постигането на този резултат ви препоръчваме да комбинирате плодове и зеленчуци от различни цветове, за да можете да се насладите на всичките им предимства.

 

Зеленчуци:

 

Четете още: Какво да похапват децата през лятото

 

Зеленчуците съдържат много минерални соли (калций, магнезий, желязо, калий), витамини (А, C, B1, B2, B12, E), вода (около 80-90%) и фибри. Дългата топлинна обработка на продуктите води до загубата на тези вещества, следователно ви препоръчваме да ги консумирате в сурово състояние. Те трябва винаги да съпътстват основните ви хранения и заради благоприятното им влияние върху организма ви, и за да можете да се заситите, хапвайки по-малко количество тежка и вредна храна.

Плодове:

 

Плодовете са нискокалорични и бедни на мазнини: те съдържат главно вода, малка част захари (глюкоза и фруктоза) и са богати на минерални соли и витамини. Корите им обикновено съдържат фибри, който спомагат за добро храносмилане и предотвратяват някои чревни заболявания.

 

Плодовете могат да се консумират преди или след ядене, за закуска или като междинно хранене. При някой хора ферментацията на плода може да предизвика подуване на корема. В такъв случай е препоръчително консумацията да става поне час преди или след основното хранене.

 

Както вече споменахме, плодовете са богати на вода, следователно силно се препоръчва приемането им през лятото, тъй като организмът ни е в риск от обезводняване.

 

Четете още: Съвети за здравословно хранене през лятото

 

Любопитно: Интересно е, че цветовете на плодовете и зеленчуците ни подсказват за коя част от организма ни са най-полезни и какви вещества съдържат самите те:

 

Домати, чушки, ягоди – те са полезни за пикочните пътища, сърцето и също така засилват паметта ни.

 

Моркови, чушки, тиква, царевица, праскови, кайсии, пъпеш – подсилват зрението, сърцето и имунната система. Богати са на витамин C и бета-каротин.

 

Тиквички, краставици, броколи, аспержи, грах, рукола, босилек, киви – грижат се за костите, зъбите и очите. Намаляват умората.

 

Лук, чесън, карфиол, резене – подпомагат разграждането на мазнините и се борят с холестерола.

 

Патладжан, грозде, слива – предпазват пикочните пътища и подмладяват кожата. Подпомагат паметта.

Добави коментар