Седалищно предлежание

Какво е седалищно предлежание?

 

Точно преди раждането, повечето бебета са разположени в позиция с главата надолу, в посока към родилния канал на на майката. Затова повечето бебета се раждат с главата напред. Но понякога, бебето е в позиция, в която крачетата (дупето) са насочени надолу. Това положение се нарича седалищно предлежание.

 

По-вероятно е за бебетата, които се раждат по-рано (преди термина) да се родят седалищно. Също така, в случай на многоплодна бременност, шансът да има поне едно седалишно разположено е по-голям. Необичайните нива на околоплодните води около бебето също могат да доведат до седалищно предлежание.

 

Когато наближи датата на термина, лекарят може да види дали бебето е разположено седалищно, след като ви направи физически преглед, преглед с ултразвук или комбинация от двете.

 

Може ли при седалищно предлежание бебето да се роди без цезарово сечение?

 

седалищно предлежание, раждане, бебе

 

Въпреки, че по-голямата част от седалищно разположените бебета могат да се родят вагинално, по-безопасно и по-лесно е бебето да бъдат родени с главата напред.

 

Ако раждането е седалищно, могат да възникнат много усложнения. Бебето може да е много малко или да има дефекти които са довели до седалищното разположение. При вагинално раждане със седалищно предлежание е много вероятно бебето да бъде наранено или да развие следродилен дефект, при който бедрената кост се изважда от ставата. Усложнения могат да възникнат и при пъпната връв – тя може да бъде притисната по време на раждането, което може да предизвика увреждане на нервите и мозъка заради липсата на кислород.

 

Четете още: Каква е най-добрата позиция за раждане?

 

Нормално раждане при седалищно предлежание може да се опита, ако бебето е в позиция с крачета сгънати в таза и изпънати в коленцата, ако е под 4 кг, за да може да премине лесно през родилния канал или когато бременната няма никакви други гинекологични проблеми.

 

Лекарите обикновено израждат седалищно разположените бебета чрез цезарово сечение. Но и при него съществувт рискове, като кръвоизлив, инфекция или по дълъг болничен престой и за двамата – и за майката и за бебето.

 

седалищно предлежание, раждане, бебе

 

Може ли да се направи нещо ако бебто е седалищно разположено?

 

Четете още: Няколко думи за раждането

 

Редовните прегледи при лекар са много важни по време на бременността. Лекарят може да каже дали бебето е със седалищно предлежание и какво може да се направи. Някои лекари планират цезарово сечение. Други могат да дадат на родителите упражнения, които да изпълняват в къщи и които да помогнат за завъртане на бебето с главата надолу. В някои случаи докторът може да опита да обърне бебето отвън, използвайки процедура, която се нарича външно обръщане. Ако процедурата е успешна и бебето остане с главата надолу, раждането може да стане вагинално.

 

Снимка: novinha2007, juliedos, Neil Melville-Kenney Foter.com

 

Добави коментар