Сдружение „Зачатие”

Сдружение „Зачатие” е първата неправителствена организация на пациентите с репродуктивни проблеми в България. Тя е създадена от група български жени на 6 март 2004 г. в София, няколко месеца след стартирането на най-големият български портал за стерилитета  www.zachatie.org, който е и официалният сайт на организацията. От създаването си сдружението има стотици официално регистрирани членове и хиляди симпатизанти от цялата страна и чужбина. То е независима и доброволческа структура, в която може да членува всеки български гражданин, който подкрепя и споделя нейните идеи, цели и дейности. А именно: посредничество между институциите, пациентите, специалистите, медиите и всички заинтересовани страни, предоставяне на актуална и адекватна медицинска, правна и административна информация на пациентите, защита на интересите им, морална и финансова подкрепа. От създаването си непрекъснато поставяме проблемите на инфертилните двойки на широк обществен дебат с инициативи и участия в медийното пространствo. Оказваме помощ, насока и подкрепа по трудния път до желаната рожба.

Не закъсняха и първите законодателни промени, които са резултат от продължителната и последователна работа на сдружението. В момента вече можем да заявим, че всички решения и промени в република България, свързани с лечението на безплодието и асистираната репродукция се взимат и с участието и мнението на Сдружение „Зачатие”. Това, което постига сдружението през тези години с много труд не е постигано в никоя друга здравна област у нас.

Кои сме ние?

Група жени и мъже, някои от които са претърпели репродуктивни проблеми, докато достигнат до желаната рожба, други все още се борят да станат родители или които просто са съпричастни към проблемите на 270 000 български двойки, които вървят по трудния път на стерилитета. Дейността на „Сдружение Зачатие“ е с помощта на безвъзмезден труд, любов и желание за помощ на хората като тях. Всички постъпления от реклами на сайта и дарения се използват за организиране на инициативите на сдружението и финансово подпомагане лечението на нуждаещи се двойки.

Ден на репродуктивното здраве

От 2006 г. насам всяка година през месец юни Сдружение „Зачатие” организира Ден на репродуктивното здраве в различни градове на България. Това уникално събитие е среща на пациенти, лекари и общественици. Лекарите представят презентации на достъпен за пациентите език за постиженията и методите в репродуктивната медицина и най-новите технологии в асистираната репродукция, както и провеждат през целия ден безплатни консултации с тях. Досега ежегодните срещи на „Зачатие” са били в големи областни и общински градове Плевен, София, Стара Загора и Бургас, а през месец юни 2010 г. Денят на репродуктивното здраве се проведе в град Пловдив.

Безплатните консултации с най-утвърдените специалисти по репродуктивна медицина и ин витро оплождане от много центрове по стерилитет в България в рамките на ежегодното събитие на сдружение „Зачатие“ Ден на репродуктивното здраве дават възможност на пациентите в извънклинична обстановка да получат насоки и съвети за своето лечение.

Защита на интересите на двойките със стерилитет пред обществото и институциите

Първият успех, който бе постигнат за инфертилните у нас е финансиране от държавата на лечението на двойки с репродуктивни проблеми. Създадена бе програмата за Лечение на безплодието при жената на Националната здравноосигурителна каса на България през 2005-2008 година. Касата пое заплащането на част от лекарствата за една процедура по ин витро оплождане.

Добави коментар