Свързване с вашето дете: Ръководство за нови бащи

Времето и билогията със сигурност дават основата на процеса на свързване на майката с бебето, докато за бащите, които работят е много трудно да получат същото това време. Мaйките имат цели 9 месеца преди детето да се роди и да изградят връзката си с него. След като бебето се появи, тя поема задълженията като –хранене, смяна на памперси, има много безсънни нощи. Бащата обикновено стои малко в страни, гледайки едновремемноо с удоволствие и снизхождение.

 

Какво трябва да направи един нов баща, за да „навакса” с времето, което отделя за дедето си?

 

Ако размените за малко ролите за грижата на дедето и майката внезапно излиза от картинката поради някаква причина и бащата започне да се занимава с дейности като хранене, игра с детето, показва му любов и привързаност и работи, за да се чувства добре бебето, връзката между тях би се засилила значително много.

 

 Четете още: 10 неща, които трябва да направи всеки нов баща

Бебета, чийто бащи проявяват активен интерес в развитието на детето си се справят много по-добре със стресови ситуации в живота си, отколкото ако той остави повечето грижи на майката. Проучвания доказват, че силната намеса в живота на детето от страна на бащата, води до подобряване на социалните и умствени постижения, а също и създава добро самочувствие.

 

баща, ръководство

Как бащата да създаде истинска връзка с детето си, независимо, че майките имат значително предимство в това – биологичната връзка преди раждането, а и отпуската по майчинство?

 

Най-важното нещо, което татковците трябва да разберат е, че те не се конкурират с майките. Има някои неща, които бащите могат да направят за изграждане на връзка с детето си още от първия ден.

 

1. Бъдете чувствителни: Бебетата се утешават, чрез осезанието. Докосвайте бебето, масажирайте го, прегърнете го. Тези малки неща ще засилят близостта между вас.

 

2. Зрителен контак:. Ако сте говорили на бебето, докато е било още в утробата, то ще познава гласа ви. Когато се роди обаче, може да го държите в ръце гледайки към него и говорейки му. Така гласът и лицето ще помогнат на бебето ви да се чувства по-сигурно и обичано.

 

Четете още: Изненадите на бащинството

 

3. Посещения при лекаря: Посещенията при лекаря на мама преди бебето да се роди, освен, че ще ви издигне в нейните очи, но и ще ви помогне да сте наясно със здравето на бебето.

 

4. Разпределете си задълженията: Родителството е трудна работа и може би някои бащи, си мислят, че основната грижа за детето е майчино задължение и пропускат важни дейности. Плачещо бебе, смяна на пелени, пране и т.н. не се асоциира с комфорт. Но да се свържеш с бебето означава и да си „изцапаш” ръцете. Ще бъде полезно за бебето, ще е полезно и за вас.

 

баща, ръководство

 

5. Пейте: Музиката е универсално успокояващо средство. Крясъците на бебето ще са доста по-поносими, ако слушате някоя нежна и приятна мелодия. Така че, ако искате да се свържете с детето си, вземето го в ръце и му запейте приспиван песен, докато го люлеете, когато затвори очи и заспи, това ще е знак за вас, че има връзка по между ви. Може да получите в отплата и оригване, но това е знак за одобрение, така, че не се притеснвайте. Продължавайте, това ще ви накара да се чувствате по-добре.

 

Четете още: 5 начина да бъдете страхотен баща

 

6. График за времето на татко:  Независимо от факта, че майката без съмнение е преуморена от липсата на сън, може да откриете известна доза съпротива, ако вие изявите желание да останете на саме с бебето. Майките обикновено доста трудно приемат факта, някой друг да се грижи за него, дори да е за малко, независимо, че сте бащата. Тя трябва да ви се довери, че знаете какво да правите. Уважавайте нейната нервност и я уверете, че двамата може да бъдете много добър екип. Разпределянето на отговорносттите ще бъде полезно и за двамата.

 

Ще е полезно за бебето да бъде и с двамата си родители. Това е важно условие за да израсне силен, любящ, уверен човек.

 

Снимка: TCJ2020, David Castillo FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар