Свойства на стволовите клетки

Класическото определение на стволовите клетки е, че те притежават две свойства:

 

• Самообновяване – способността да преминават през голям брой цикли от клетъчно деление, докато запазват недиференцирано състояние.

 

• Потенциалност – способността да се диференцират в специализирани видове клетки. В тесния смисъл, това изисква стволовите клетки да бъдат тотипотентни или плурипотентни – да бъдат в състояние да се развият във всеки зрял клетъчен тип, въпреки че мултипотенциалните прогениторни клетки понякога също се наричат стволови клетки.

 

стволови клетки, свойства

 

Потенциалност – определение

"Потенциалността" определя възможността на стволови клетки да се диференцират в различни клетъчни типове.

 

• Тотипотентните стволови клетки могат да се диференцират в ембрионални и свръхембрионални клетъчни типове. Такива клетки могат да да изградят пълен, жизнеспособен, организъм.

 

Четете още: Предимствата на стволовите клетки – част 1

 

• Мултипотенциалните стволови клетки могат да се диференцират в много клетки, но само такива, които са от същия клетъчен тип. Също така стволовите клетки могат да бъдат изолирани, въз основа на отличителен набор от маркери за клетъчната повърхност. Въпреки това, ''in vitro'' условията за отглеждане на културите могат да променят поведението на клетките, като не става ясно дали клетките ще се държат по сходен начин. Съществува сериозен дебат дали някои от предложените възрастни клетъчни популации са наистина стволови клетки.

 

Снимкa: Photokanok FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар