кавърма, месо, свинско, лук, чушки

Свинска кавърма

Свинската кавърма е една от любимите ни зимни рецепти. Тя е твърде тежка за лятото, но чудесно ястие за студените зимни дни. Освен това, продуктите, които са необходими за нея, се намират лесно и безпроблемно през зимата.

 

Както свинската, така и пилешката кавърма се готвят с много лук. Интересното и при двете е, че има най-различни варианти за приготвянето им. Предлагаме ви една хубава рецепта за свинска кавърма, която гарантира превъзходно вкусен резултат.

 

кавърма, месо, свинско, лук, чушки

 

Необходими продукти:

 

1 кг свинско месо – свински врат без кост, свинска плешка или бут

3-4 скилидки чесън

2-3 зелени чушки

2-3 червени чушки

400-500 гр лук

400 гр нарязани домати от консерва

олио

сол

черен и червен пипер

чубрица

магданоз

целина

 

Четете още: Как да накълцаме лук на ситно?

 

Начин на приготвяне:

 

Първо нарежете месото на малки парченца, които да са приблизително една хапка. След като подготвите месото, нарежете скилидките чесън на тънки филийки, чушките на лентички, а лукът – на полумесеци.

 

Загрейте олио в тенджера  на котлона. Използвайте тенджера с незалепващо покритие, ако разполагате с такава. Изчакайте олиото хубаво да се загрее и изсипете в тенджерата месото, малко сол и черен пипер, разбъркайте добре и покрийте тенджерата с капак. Не забравяйте да разбърквате периодично месото, докато се запържи.

 

кавърма, месо, свинско, лук, чушки

 

Когато всички страни на парченцата месо добият златист цвят, добавете филийките чесън, а минута по-късно – лука и чушките. Разбъркайте добре зеленчуците и месото и ги оставете да се задушат под капака, като отново не забравяте да разбърквате кавърмата.

 

Когато зеленчуците омекнат, добавете червения пипер, чубрицата, магданоза и целината в тенджерата. Изсипете и доматената консерва. Разбъркайте всичко много добре и намалете котлона. Оставете ястието да къкри, докато водата от доматите се изпари.

 

Четете още: Рецепта за домашна майонеза

 

Преди да сервирате, поръсете с магданоз. Класически кавърмата се сервира върху топка овкусен ориз или картофено пюре, така че ако желаете, пригответе ориз или пюре, докато кавърмата се готви.

 

Снимки: Боби Димитров, (rinse), WordRidden Foter.com

Добави коментар