Световъртеж по време на бременност

По време на бременността, често срещано състояние е жените да се чувстват замаяни. Някои причини за световъртеж са лежане по гръб, недостатъчно хранене, анемия, ортостатична хипотония, умора.

 

Когато бременната жена лежи по гръб, уголемената матка може да притисне главната вена кава. Тя е голяма вена, която връща изчерпаната от кислород кръв в сърцето. Този натиск върху вената намалява притока на кръв към сърцето, което от своя страна понижава кръвното налягане и може да предизвика замаяност, бледа кожа, световъртеж.

 

Ако организама ви страда от недостиг на желязо, може да страдате от анемия. Желязото е необходимо за образуването на хемоглобин, а той от своя страна пренася кислорода в кръвта. Анемията също може да допринесе за световъртеж. 

 

Доброто хранене понякога може да бъде трудно в съвкупност със сутрешното гадене и умората. Въпреки това, правилното хранене ще помогне да се преборите с виенето на свят по време на бременността.

 

Четете още: Анемия и бременност

 

Ортостатична хипотомия и спадане на кръвното налягане, което се случва когато се изправяте рязко, може също да причини виене на свят.

 

Ето някои неща, кото може да направите, за да предотвратите настъпването на замаяност:

 

• Да поспите или полежите на лявата си страна. Това освобождава натиска на вена кава и осигурява добра циркулация на кръвта.

Избягвайте продължително стоене в топла и задушна среда.

Яжте по малко, но често.

Пийте минимум по 8 чаши вода на ден.

Избягвайте твърде рязката смяна на позицията на тялото.

Взимайте пренатални витамини с добавка на желязо.

Ако имате замайване поради умора, отделете време за почивка.

 

Ако световъртежът прогресира до действителна загуба на съзнание или просто замайването ви притеснява, то се консултирайте с вашия лекар.

Добави коментар