Сблъсъкът на майките: Когато има родителски различия между приятелки

Някои майки са нетърпеливи да споделят знанията си за ползата от продължителното кърмене, а техните приятелки се придържат към този метод само ден. Други майки губят часове, за да приготвят храна, а техните приятелки нямат проблем да поднесат пакетирани лакомства. Някои майки използват един метод на наказание, а други – различен.

 

Разбира се както няма еднакви родители, така и няма правилен начин за отглеждане на деца. Но ако вашите разбирания се различават от тези на приятелките ви, това е достатъчно, за да ви отдалечи. В най-добрият случай може да предизвика известно неудобство по между ви докато сте заедно, а в най-лошия – да предизвика края на приятелството ви.

 

Може ли приятелството ви да оцелее, когато вие и вашите приятели имате различни стратегии при възпитанието на децата?

 

Един от най-добрите начини да се справите с родителските различия е да си изясните какви са вашите приоритети и кое е най-доброто за семейството ви. Ако вие и вашите приятелки сте на различни мнения, не казвайте неща от сорта на: „Лекарят ми каза, че кърмата е най-добрата храна през първата година от живота на детето”. Вместо това, можете да кажете: „Кърменето е най-доброто за мен и моето бебе”.

 

майки, приятелки, различия, решения

 

По този начин няма да изглежда сякаш съдите приятелката си. Не казвайте: „Аз никога няма да ям храна, която има трансмазнини”. Вместо това направете нещо повече: „Децата наистина обичат пресни плодове”.

 

Възможно е да не знаете всички фактори, които са повлияли на намеренията на приятелките ви, така че е несправедливо да я съдите. Освен това е излишно да хабите сили, за да убеждавате някой, че вашият начин е най-добър.

 

Вижте още: За майките и многото им функции…

 

Важно е да направите разграничение между родителски решения, които ще бъдат без значение след няколко месеца и текущи решения, които ще се отразят върху отношенията ви с приятелите ви в дългосрочен план.

 

Не забравяйте, че е добре да имате различни нива на приятелство. Можете да имате някои приятели, с които се виждате всяка седмица, както и приятели, с които се виждате много по рядко. Също така не бива да бъдете прекалено близки с родителите на приятелите на децата ви. Когато вашите деца пораснат достатъчно, за да ходят при приятели без вас, вие ще трябва да ги научите, че всяко семейство е различно. Например, само защото вашето дете получава сладкиши, бонбони и т.н. в къщата на приятелчето си, не значи че това ще се случва и във вашият дом.

 

майки, приятелки, различия, решения

 

Винаги може да се надявате, че нещата между вас и приятелките ви няма да се влошат, но ако все пак това се случи, опитайте се да не бъдете повлечени в спорове. В най-добрият случай можете да кажете: „Това звучи добре, но ние предпочитаме… Надавям се, че можете да уважите нашите различия”. Освен това не желаете да пораждате вражда и между децата си.

 

Вижте още: Как майките да управляват времето си ефективно?

 

Преди да се усетите децата ви ще тръгнат на училище и може да се наложи да стоите с приятелките си рамо до рамо като придружители на някакво събитие. Към този момент различията ви ще са доста по-незначителни.

 

Най-накрая не забравяйте, че родителството е трудна работа. Всички майки се нуждаят от подкрепа и приятелства. Подкрепяйте дори различията си и се уважавайте. Не се възмущавайте от решенията на приятелките си. Тя връща ли ви усмивката? Помага ли ви и подкрепя ли ви в трудни моменти? Прекарвате ли си добре с нея? Това са въпроси, които ще ви помогнат да запазите взаимоотношенията си чисти.

 

Снимки: Monkey Mash Button, pocketwiley, daveparker Foter.com

Добави коментар