СБАЛАГ „Майчин дом“ получи като дарение последно поколение апарат за плазмафереза

Средствата за автоматизирания апарат за извличане на кръвна плазма са събрани от дарения на прокурори, следователи и съдебни служители, които се включиха в благотворителната кампания на Асоциация на прокурорите и в България и Камара на следователите в България.

 

В СБАЛАГ „Майчин дом“ проф. д-р Иван Костов, д.м.н., прие на официална церемония като дарение нов апарат за плазмафереза, с които се извлича кръвна плазма, необходима за лечението на тежки случаи на инфектирани с КОВИД 19.

 

В благодарствената реч, с която се обърна към дарителите, проф. д-р Иван Костов подчерта, че е изключително впечатлен от този благороден жест на всички прокурори, следователи и служители на системата в навечерието на светлите Коледни празници и в настоящата тежка ситуация за страната.

 

„Апаратът ще е полезен за най-голямата и стара АГ болница в България, каквато е „Майчин дом“, с две много важни предназначения за гинекологията. Едното е свързано с изключително опасното състояние на прееклемпсия при бременните. А второто е приложимо в ситуациите, когато се установи кръвно несъответствие между бременната и плода и има риск от хемолитична болест на новороденото“, поясни проф. д-р Иван Костов.

 

Втори апарат, дарение от Асоциацията на прокурорите в България(АПБ) и Камарата на следователите в България (КСБ) получи и Националния център по трансфузионна хематология, представляван от неговия директор д-р Николай Николов. От страна на Прокуратурата официални лица бяха говорителят на главния прокурор г-жа Сийка Милева, г-н Милчо Генжов от АПБ и г-н Петко Петков от КСБ.

 

Двата апарата са от най-ново поколение на германска компания, лидер в производството на такъв вид апарати и осигуряват лесно и бързо събиране на висококачествена най-пречистена плазма. Качеството и високото ниво на пречистване на плазмата се дължи на уникалната технология на работа с въртяща се мембрана в комбинация с филтрация, поясни на церемонията представителят на фирмата-вносител за България г-жа Силвана Сапунарова.

Добави коментар