Само в едно денонощие от месеца става бебе

Автор: Диана Тенчева

 

От здравната рубрика на "Труд" в партньорство с "Мама, татко и аз"

 

Жената може да забременее само по време на овулацията (б.р. – когато яйцеклетката е готова за оплождане), а тя продължава между 24 и 36 часа месечно. И пак в този кратък период вероятността за бебе е едва 35%, доказват научните изследвания.

 

"За съжаление практиката сочи, че българката по-скоро не знае какво е овулация. Затова първото, което правим, когато при нас пристигне двойка с желание за бебе, е да обясним какво е овулация, а впоследствие и историята на репродуктивния им проблем", обясни пред "Труд" д-р Антони Ненов, специалист по акушерство и гинекология и началник на отделението по ендоскопска хирургия и стерилитет в столичната Втора АГ болница "Шейново". Той добави, че винаги се започва с изследването на мъжа, защото при него по-лесно се установява нарушението на важни процеси. После идва ред на жената.

 

проблемно забременяване, овулация, забременяване

 

"За да установим периода, в който настъпва овулацията при бъдещата майка, и дали такава има всеки месец с менструалния цикъл, разпитваме през колко време е той. Това е от непосредствено значение", разясни д-р Ненов. Нормалният цикъл е 28 дни. Но съществуват таблици, които ни показват, че при по-къс цикъл (под 28 дни), овулацията съответно настъпва преди нормалния 14-и ден. И обратното – когато е по-дълъг, тя е след 14-ия ден.

 

Четете още: Как жената да разбере, кога е в овулация?

 

"За да бъдем абсолютно сигурни в определянето на овулацията, трябва да се направи ултразвуков преглед.

 

Той установява дали нараства зреещият фоликул (б. р. – структурата, от която се отделя бъдещата зряла яйцеклетка) в единия или другия яйчник", обясни докторът от "Шейново".

 

овулация, фоликул, яйцеклетка

 

Генетично заложено е фоликулите във всяка жена да узряват между 300 и 400 пъти в живота (т. е. точно толкова пъти тя ще има овулация). А ултразвуковият преглед дава 100% вярна информация за момента на овулацията. След като тя настъпи, в рамките на следващите 24 часа шансът за бебе е най-голям.

 

Четете още: Какво означава яйчников резерв?

 

Освен овулацията сред следващите важни фактори, които определят дали след сексуалния акт ще има успех, е възрастта. "В годините до 35 се отделят най-качествените яйцеклетки, докато след това категорично качеството им се понижава и успеваемостта на оплождането е по-ниска. По тази причина макар и с настъпила овулация, не се знае дали бременността ще стане факт и дали ще е нормална", отсече д-р Ненов.

 

Четете още: Мама в зряла възраст

 

Често пациентките го питали: "Има ли признаци, които ни подсказват, че сме в овулация?" Да, те са физиологични. През този период при голям брой от пациентките се променя характерът на влагалищния секрет. Той става по-воднист, което се дължи на хормонално обусловени изменения в шийката на матката. Те водят до разширяване на отвора на матката, т. нар. цервикален канал. А неговата бариера, която иначе е трудно преодолима, се отваря.

 

овулация, симпроми, признаци, секрет, матка

 

Вторият признак е лека болка в областта на яйчниците, но тя не се долавя у всяка жена. В по-редки случаи може да има и леко зацапващо кървене. А един много стар метод, който разкрива овулацията, е температурният. Той е елементарен – температурата се измерва анално сутрин преди ставане. Нормално е да е малко под 37°.

 

Ако цикълът е 28 дни, то около 14-ия ден след началото му, температурата спада рязко надолу (в рамките на десети от градуса). Именно това издава момента на овулацията, след което градусите отново се повишават, за да надхвърлят 37.

 

Друг метод са т. нар. хормонални тестове за овулация. Те установяват наличието на LH-хормона, който става причина за спукването на фоликула и отделянето на яйцеклетките. Тестът засича именно този пик.

овулация, температура, ормонални тестове за овулация

 

"Ако тестът е с 2 чертички, това не означава, че в този момент е настъпила овулацията, а че оттук нататък е времето за оплождане", обясни д-р Антони Ненов. И добави, че за да бъдем абсолютно сигурни, че пикът показва овулация, а не само повишаване на хормона, трябва да се подложим на ултразвуков преглед. А той ще ни покаже, че имаме нарастващ фоликул.

 

Четете още: Как действат тестовете за овулация?

 

Какво може да доведе до липса на овулация? Физиологичните състояния менопауза и бременност. А след тях се подреждат причини като смущения на функцията на яйчниците, на хипофизата или възникване на други заболявания. Затова, ако те бъдат установени, се налага да се проведат различни тестове и изследвания, посочващи точния проблем.

 

"Съществуват хормонални средства за стимулиране на овулацията, но те не трябва да се приемат без препоръка от лекар. В противен случай могат да доведат до сериозни усложнения или най-малкото да разстроят цикъла", категоричен бе д-р Ненов. Той препоръча на жените, които искат да стават майки, да водят здравословен начин на живот – без цигари и да ограничат до минимум алкохола, който приемат.

 

липса, овулация,

 

Още нещо: не се притеснявайте, ако датата на овулацията е по-рано или по-късно, защото може да е генетично заложено. Обяснението е, че просто има жени с по-къс или дълъг цикъл (като се изключи вероятността за заболяване, разбира се).

 

Четете още: Нередовна менструация

 

Но наличието на овулацията и установяването също не дават 100% гаранция за бебе. Ако например са настъпили механични промени (след възпалителни изменения на маточните тръби и гениталния апарат), те могат да станат пречка зрялата яйцеклетка да стигне до маточната тръба и да не бъде оплодена. Т.е. тя се отделя, но попада в сраствания около яйчника. И второ – оплодената яйцеклетка може да достигне маточната тръба, да се оплоди, но да не се придвижи нормално към матката, а да остане в тръбата. Тогава възниква т. нар. извънматочна бременност.

 

41% вярват в зачеване извън овулацията

 

овулация, статистика, забременяванеТочно 82% от българките, които са в детеродна възраст, не са напълно наясно какво представлява овулацията. А 41% от тях вярвят в мита, че могат да забременеят и извън нейния период. Това показват резултатите от национално проучване на агенцията "Прагматика" сред българки между 20 и 40 г., което бе представено в София. Над 1/3 от анкетираните (или 39 на сто) са споделили, че всекидневието им е изпълнено със стрес и са наясно, че това може да провокира проблеми със зачеването.

 

Основният страх, който изпитват около 60% от бъдещите майки, е свързан с ключовия въпрос: "Ще мога ли да забременея?"

 

Четете още: Как да забременеете по-бързо?

 

Каква е реалността? – Една четвърт от жените заявяват, че да заченат им е отнело повече от няколко месеца. А половината от запитаните са категорични, че ще потърсят лекар, ако опитите им за бебе не се увенчаят с успех в рамките на 1 г. Изследването очертава и някои тревожни тенденции. Въпреки съветите на лекарите, 1/3 от бъдещите майки признават, че пушат и че се хранят нередовно. Време за спорт пък имат само 20% от запитаните.

 

Снимка: stockimages, imagerymajestic, photostock, adamr, Stuart Miles FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар