Самотните майки също могат да имат страхотно раждане

Ако сте бременни и раждането наближава, но нямате партньор до себе си, не се притеснявайте – предизвикателствата, пред които сте изправени, ще ви покажат колко силни хора сте. Ще издържите неудобствата на последният месец от бременността, на болката от раждането и ще преминете през възстановяването. Ще изпитате по-силна любов към детето си, отколкото може да си представите.

 

Разбира се, повечето жени биха предпочели да изживеят раждането на детето си с партньор до себе си. Но ако поради някаква причина той отсъства, не забравяйте, че сте по-силни отколкото си мислите. Имате власт да планирате раждането си точно така, както искате.

 

Няма да сте сами, ако не искате

 

Някои майки знаят от самото начало, че те ще родят без съпруг или партньор до себе си, а при други промяната настъпва в последствие, например ако той трябва да пътува и т.н. Така или иначе, ако знаете, че ще бъдете без мъж до себе си, запомнете че не е нужно да сте сами, освен ако наистина не го искате. Трябва да планирате раждането си така, че да се чувствате комфортно.

 

раждане, сами, планиране, подкрепа

 

Ако се чувствате по-спокойни в компанията на майка си, сестра си или на добър приятел, кажете им, че искате да бъдат до вас по време на раждането. Също така се уверете, че пресонала в болницата е наясно, че желаете някой да присъства в родилната зала.

 

Ако искате човекът до вас да има предишен опит с ражданията, замислете се за наемане на дула. Дулите преминават през обучение и знаят как да ви окажат подкрепа в трудните моменти.

 

Чете още: Възстановяване и грижа след раждането – част 1

 

Ако се чувствате комфортно само в присъствието на вашите лекар и акушерка, планирайте нещата така. Някои жени са способни да се концентрират и контролират раждането по-лесно, когато нямат никакво отвличане на вниманието. Това също ще ви даде възможност да се фокусирате върху себе си и благополучието на бебето.

 

Създайте си подкрепяща група от приятели

 

Дори да сте решени да родите сами, не пренебрегвайте предложената ви от близки и приятели помощ и подкрепа по време на бременността, а и след това. Докато сте бременни можете да си уговаряте придружител по време на пренаталните ви прегледи (особено в последните седмици). Също трябва да решите на кого да се обадите, за да ви закара до болницата, когато раждането започне. Няма как да предвидите в какво състояние ще сте, така че трябва някой друг да шофира.

 

раждане, сами, планиране, подкрепа

 

Освен това трябва да предвидите на кои приятели приятели можете да разчитате за помощ, след като се върнете от болницата. Не забравяйте, че да имате новородено е изключително трудно и в по-голямата част от времето ще бъдете твърде изтощени, за да вършите и домакинска работа.

 

Четете още:Ролята на акушерката в процеса на раждане

 

Може вашите приятели да си направят график, по който да ви помагат. Някои жени могат да наемат дула след раждането, за да им помогне през първите дни с храненето и грижата за бебето.

 

Преди всичко се опитайте да се съсредоточите върху радостта, че имате бебе. Най-добрият старт в живота на всяко бебе е когато попадне при любящи и подкрепящи хора.

 

Снимки: David Castillo Dominici, nanutis FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар