Салатата: най-диетичната храна – мит или истина

Всеки знае, че салатата е здравословна, нали? Хората, които са на диета, често избират за предястие салати, независимо дали са в заведение или у дома. Но истината е, че салатата не винаги е най-добрият избор за малко калории.

Помислете: Салата Цезар (залята с дресинг за салата, крутони, пилешко месо, сирене) е източник на около 1 010 калории и 76 грама мазнини. От друга страна зелена салата с пилешко и некалоричен дресинг от сладка горчица има само 230 калории и 6 грама мазнини.

Четете още: 6 здравословни ползи от зелената салата

Това е основният елемент, когато се прави разлика щом става въпрос за калориите в салатата. Ако се спирате на салата с крутони, кремообразен дресинг, сирене, бекон, авокадо, майонеза, месо, ядки, пържени пилешки хапки, то все едно си поръчвате двоен чийзбургер с бекон и картофки.

И така, кое прави една салатена диета, полезна? За здравословна салата се спрете на най-различни цветни зеленчуци, плодове, боб и смесени зелении. Когато е възможно избирайте тъмни листни зеленчуци – като спанак, рукола и пресни билки. Колкото по-тъмни са листата, толкова по хранителна е салата. Освен това можете да добавяте малки домати, настъргани моркови, зеле, броколи, лук, гъби, червени чушки и други ваши любими зеленчуци.

В допълнение на салатата може да сложите малко количество нискомаслено сирене, или чист протеин като пиле на грил, скариди, твърдо сварени яйца. Овкусете салатата с малко количество авокадо и счукани орехи, за да добавите и малко здравословни мазнини. Имайте предвид, че трябва да контролирате порциите, за да са здравословни.

Четете още: 5 храни за естествено сияние

Но не сме приключили още: Дресинга за салатата може да е разрушителен за диетата ви, ако прекалите с него. За по-ниско калорична салата, дресинга е една супена лъжица с лек ароматен оцет, заедно с малко зехтин.

 

Ако обичате кремообразен дресинг, опитайте да го разредите с малко вода или оцет или просто използвайте по-малко от него. Един трик е да сложите дресинга отстрани на салатата и след това да натопите върха на вилицата преди да боднете от салатата.

Следвайте тези съвети, за да си правите вкусна салата, която е засищаща, но с ниско съдържание на калории, богата на фибри и пълна с хранителни вещества.

Добави коментар