зима, студ, кожа, сух, вода

Ръководство за бременни за оцеляване през зимата

Зимата може да бъде безкомпромисна, със сивото небе, студените ветрове и рисковете, които водят със себе си леда и снега. Такива условия могат да бъдат предизвикателство за всеки човек, да не говорим, когато става въпрос за бременност. И така, какво можете да направите, за да направите вашата зимна бременност по-комфортна? Прочетете  нашето ръководство за оцеляване!

 

Запазете топлината

 

Защитете се от ветровете и валежите, като се погрижите да ви е топло. Подсигурете се с изолирана връхна дреха (за предпочитане водоустойчива), шапка, шал и ръкавици, които да ви предпазят от студа. Обличайте се на слоеве, например термо бельото ще задържи топлия въздух близо до тялото ви, за да ви помогне да овладеете температурата на тялото си – ако ви стане топло, винаги можете да отстраните един слой от дрехите си. Остатъчната топлина пък ще помогне на гърба и на другите ви стави, които са подложени на повишено напрежение по време на бременността.

 

Намерете си добър чифт ботуши

 

зима, студ, кожа, сух, вода

 

Когато се стигне до неизбежния зимен валеж, не трябва да се чувствате хванати в капан в собствения си дом. Обуйте си добър чифт ботуши, за да поддържате краката си топли и сухи, и се уверете, че имат добро сцепление, за да се справят с хлъзгавите пътеки и стълби.

 

Вижте още: Как да оцелеете през първия триместър от бременността?

 

Ако все пак сте изправени пред обилен снеговалеж, може би най-добре е да останете на закрито и да избегнете всякакви потенциални опасности. Не се изкушавайте да отидете навън и да размахвате лопатата, за да изчистите алеята си. Това няма да ви донесе нищо добро!

 

Пийте много вода

 

зима, студ, кожа, сух, вода zima-stud-koja-suh-voda

 

Важно е да останете добре хидратирани, още повече, когато усещате негативните ефекти от зимата върху бременността си. Сухият въздух по време на студените дни може да изсуши кожата ви, докато топлия, сух въздух в закритите помещения може да ви накара да се потите и да изгубите течности, които се нуждаят от подмяна. Нещо повече, приема на питейна вода е важен за хидратирането на кожата, което е още един проблем през зимата.

 

Вижте още: 16 странни и истински факта за бременността

 

Защитете кожата си

 

Може да усетите лошите ефекти на зимата върху кожата си, независимо дали ще е сухота, обриви или стрии, студът не влияе добре на състоянието на кожата. Защитете я, като пиете много вода, както е споменато по-горе, и чрез хидратиране, докато тя все още е влажна след топла вана или душ. Също така си струва да носите у себе си овлажнител и балсам за устни, за да ви предпазят от неприятните ефекти на студения въздух, докато сте навън.

 

Защитете се от вирусите и микробите

 

зима, студ, кожа, сух, вода zima-stud-koja-suh-voda

 

Вирусите са навсякъде през зимата и е важно да се опитате да се предпазите от разболяване от грип или друг вирус. Измивайте ръцете си редовно (и след това овлажнявайте!), за да унищожите микробите, с които може да сте били в контакт при докосване на дръжките на вратите или други повърхности, използвани и от други хора.

 

Вижте още: Работа по време на бременност: Как да се справите?

 

Получете чист въздух, останете активни

 

Въпреки, че навън времето е ужасно, приятният чист въздух и вашата активност си остават много важни, за да се чувствате добре. Специалистите казват, че е много важно да останете активни по време на бременността. Дори и да останете скрити под завивките в много студен зимен ден, трябва да сте сигурни, че сте осигурили достъпа на чист въздух в помещението за поне 10 минути на всеки 2 часа. Активността както споменахме също е от значение за бременните, затова разтегнете краката и ръцете си и сменяйте често позицията на тялото.

Добави коментар