Руптура на матката

Какво е руптура на матката?

 

Руптурата на матката е разкъсване на стената на матката, най-често на мястото на предишен разрез от цезарово сечение. При пълната руптура, разкъсването пренимава през всички слоеве на стената на матката и последствията могат да бъдат фатални за майката и бебето.

 

За щастие тези разкъсвания се случват изключително рядко при жени, които никога не са имали цезарово сечение, друга маточна хирургия или предходно разкъсване.

 

Какви са признаците на руптура на матката?

 

Руптурата обикновено се случва в началото на раждането, въпреки, че вие и вашият лекар може да не забележите признаците веднага. Първият признак за разкъсването обикновено е аномалия в сърдечната честота на бебето. Това е една от причините, заради която при жени с опит за вагинално раждане след цезарово сечение, се изисква постоянно наблюдение на плода. Майката може да има симптоми като болка в корема, вагинално кървене, ускорен пулс, признаци на шок, може дори да има болка в гърдите, причинена от дразненето на диафрагмата от вътррешен кръвоизлив. Раждането може да се забави или да спре.

 

Четете още: Раждане чрез Цезарово сечение

 

Какви са причините за руптура на матката?

 

По-голямата част от маточните разкъсвания се случват на мястото на предишно цезарово сечение. Разкъсванията са склонни да се появят по време на раждането, тъй като е по-вероятно белега да остъпи под стреса на контракциите.

 

Ако сте имали цезарово сечение с типичен нисък напречен разрез на матката и сте считани за добър кандидат за вагинално раждане след цезарово сечение, повечето проучвания оценяват риска от разкъсване по време на раждане на по-малко от 1 %.

 

раждане, усложнения

 

От друга страна, ако сте получили „класически” разрез на цезарово сечение, който се простира към горната мускулна част на матката, може да има много по-голям риск от разкъсване и трябва да се планира цезаровото сечение преди началото на раждането. Същото може да е вярно и за жените, които са имали други видове маточна хирургия, като операция за отсраняване на миома или корекция на деформирана матка. Ако някога сте имали предишна руптура, вие трябва автоматично да се пренасочите към цезарово сечение.

 

Четете още: Какво е епизиотомия и кога се налага

 

Много е необичайно, матка, която не е оперирана да се разкъса, но е възможно. Рисковите фактори включват жената да има 5 или повече деца, плацентата да се е имплантирала твърде дълбоко в стената на матката, прекалено отпусната матка (от прекалено много околоплодна течност или бременност с близнаци или повече деца), контракции, които са твърде чести и категорични (независимо дали са спонтанни или предизвикани от лексрства /окситоцин и простангландин/ или като резултат от разкъсване на плацентата) и продължително раждане, поради това, че бебето е твърде голямо за таза на майката.

 

Как се лекува?

 

Бебето се изражда по спешност чрез цезарово сечение. Ако увреждането на матката на жената е обширно и кървенето не може да се контролира, се прилага хистеректомия. При по-леките случаи е възможно възстановяването на матката. Майката обикновено губи много кръв и се нуждае от кръвопреливане, дават се антибиотици за предпазване от инфекция.

 

Четете още: Колко цезарови сечения може да имате?

 

Дори и да не се е наложила хистеректомия, ще се нуждаете от време за възстановяване от двете операции и от последиците от загубата на кръв. Може да се чувствате слаби и замаяни и не бива да се опитвате да ставате от леглото сами. След като се приберете в дома си не забаравяйте да си дадете повече почивка, хранете се с питателна храна и пийте много течности, следвайте инструкциите на лекаря.

 

Ако забременеете отново, вие със сигурност ще се нуждаете от повторно цезарово сечение.

 

Снимки: hin255, arztsamui FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар