Ролята на ембриолога при ин витро – с Гергана Ингилизова

Интервю с Гергана Ингилизова – ембриолог във „Вита Ин Витро Център”, във връзка с благотворителната кампания "Любовта е действие".

 

Портал „Мама, татко и аз“ (МТА): Участвате за втора поредна година в кампанията „Любовта е действие“. Смятате ли, че тя е полезна за двойките с репродуктивни проблеми?

 

Гергана Ингилизова: Не просто смятам, а съм сигурна, че кампанията е много полезна за двойките с репродуктивни проблеми. Доказателство за това са многобройните подадени заявления за участие.

 

МТА: Наблюдавате ли по-голяма активност от страна на кандидатстващите двойки тази година?

 

Гергана Ингилизова: Миналата година се учудихме на високата активност и честно казано не очаквахме тази година да има кой знае каква промяна. Кампанията беше стартирала едва от няколко дни, когато с изненада установихме, че само към нашия център бяха подадени много повече заявления в сравнение с общия им брой за цялата миналогодишна кампания.

 

ин витро, ембриолог

 

МТА: При какви условия се повишава шансът за успешно имплантиране на ембрион (бластоцист) при ин витро процедура?

 

Гергана Ингилизова: Самият трансфер на бластоцист повишава шансовете, тъй като дава възможност за селекция на най-жизнения ембрион.

 

МТА: А шанса за успешно износване на бременността?

 

Гергана Ингилизова: Трудно е да се каже, тъй като успешното износване на бременността зависи от множество фактори, сред които възрастта на пациентката, нейното общо състояние и здраве и т.н. Никой не може да прогнозира как ще се развие една бременност и това важи не само за ин витро пациентките, но и за дамите, които са заченали нормално.

 

Четете още: Ембрионът като пациент

 

МТА: Бихте ли ни разказали повече за Вашата работа по време на ин витро процедурата?

 

Гергана Ингилизова: Във „Вита Ин Витро Център” имам щастието да работя със страхотен екип от истински професионалисти. Независимо от конкретните задачи на всеки един от нас, преди да пристъпим към каквато и да е процедура, ние се събираме и обсъждаме конкретните стъпки с цел да предложим най-доброто и ефективно решение за съответната двойка, която ни се е доверила.

 

Гергана Ингилизова, ембриолог

 

След като сме взели решение как ще процедираме, започва моята работа по обработката, селектирането на гаметите, извършването на инсеминация, отглеждането на ембрионите и тяхната последваща селекция, както и процедурите по криоконсервация на гамети и ембриони. По този начин всеки по веригата върши своята работа с много любов и старание, докато не настъпи моментът, в който заедно се радваме на успешно зачеване.

 

Четете още: Какво е ИКСИ?

 

МТА: Смятате ли, че тази кампания трябва да се превърне в традиция? Бихте ли участвали и за в бъдеще?

 

Гергана Ингилизова: Със сигурност бихме подкрепили кампанията и в бъдеще. Чудесно би било, ако тя се превърне в традиция и ще се радвам, ако с годините се присъединят и още ин витро центрове. Кампанията е много силна и сега, но представете си колко повече двойки ще можем да ощастливим, ако разшири своя диапазон.

 

Любовта е действие

 

Снимки: CSUF Photos Foter

Добави коментар