Ролята на бащата в семейството

С течение на годините не се вижда особена разликата в начина, по който майките се грижат за децата си, но много неща са се променили в поведението на бащите. В миналото бащата се е проявявал като лидер, глава на семейството. Той е бил контролът и силата. Имало е голяма емоционална дистанция между него и детето.

 

В днешно време нещата са се променили, бащите са модел за подражание за децата си. Те са герои в техните очи. Ето защо е важно за детето да получи родителско внимание и грижа от своя баща.

 

баща, роля, семейство, деца

 

И майката и бащата играят важна роля в живота на детето. Но ако бащата не присъства в живота на детето, могат да се усетят деградивни последствия. Поведението на детето може да се промени – да стане по-агресивно или да не се справя толкова добре в училище.

 

Децата се нуждаят от баща още от деня, в който се раждат. Бащите оказват подкрепа на майката и детето. Помощта им може да бъде от всякакъв вид – на първо място емоционална, психологична и накрая – финансова.

 

Вижте още: Най-големите митове за бащите

 

Бащата играе роля на закрилник за децата си. Той безусловно защитава дъщеричката си и е модел на подражание за сина си. Отговорностите му никак не са за подценяване.

 

баща, роля, семейство, деца

 

Децата се учат от примери. Затова поведението на мама и татко трябва да е съгласувано с изискванията, които те имат към децата си. В традиционните семейства бащата е доминиращия, затова е важно той да поддържа баланс във всичко, което прави. Децата, копират без изключение.

 

Грижата за децата определено е отговорност и на двамата родители. Задълженията трябва да са разпределени, независимо кой от двамата поема в по-голяма част грижите за дома, домакинството, храната, приспиването на децата и т.н., и кой – грижата за финсовите въпроси, разрешаването или забраняването на децата си различни неща, подпомага развитието на тяхната увереност и дава сигурност през цялото време.

 

Вижте още: 10 начина да бъдеш по-добър татко

 

Родителите, които се разбират помежду си, дават положителен пример на детето си. То придобива позитивен поглед към живота и дружелюбно поведение.

 

баща, роля, семейство, деца

 

Бащата трябва да притежава самоконтрол и самообладание. Той трябва да се научи да приема спокойно малките грешки на децата си и да ги наказва за големите. Така отношенията помежду им ще са стабилни, ще има уважение и няма да има страх.

 

Вижте още: Как татковците влияят на техните деца?

 

Възможно е деца, които са отглеждани без присъствието на баща, да не се справят толкова добре в живота. Бащата не бива да се възприема само като „донор” на сперматозоиди, а напротив – неговата роля е от огромно значение за семейството. Качества като самоуважение, смелост, увереност се прехвърлят на децата, благодарение на него.  

 

Грижата за детето от страна на бащата не е по-малко значима от тази на майката, не го приемайте лекомислено.

 

Снимки: Christine Myaskovsky (chrissymckeen), mahalie, roodog  Foter.com

Добави коментар