Родители, децата са подозрителни към новите храни

Храната и изборът на родителите – по отношение на храненето, те често искат от децата невъзможното. За да се разбере най-добре какво и по какъв начин яде детето, трябва да се знае физиологията на неговото развитие.

 

Факти, които ще помогнат да разберете как растат децата и какво се случва с хранителните им навици:

 

След първата година растежът на детето значително се забавя

 

В този период детето прави рязък скок в ръста и теглото си. Средно килограмите се увеличават три пъти, а височината – с около 25 см. След това темповете на растеж значително намаляват. Това е нормален процес.

 

Ако детето расте през втората, третата или четвъртата си година толкова бързо, колкото през първата, това е показател за сериозно заболяване.

 

След първата година детето се нуждае от по-малко калории

 

С порастването детското тяло става по-стройно, организмът се нуждае от по-малко количество енергия заради променилите се пропорции, а също заради забавения растеж и затова може да ви се стори, че децата между две и пет години се хранят по-лошо, но това е нормално.

 

Хлапетата променят хранителните си предпочитания

 

Те могат да харесват определена храна в продължение на дълго време, а после изведнъж да престанат да я ядат без видима причина.

 

Четете още: От какво зависи апетита?

 

Децата могат да се хранят добре няколко дни, а след това да започнат да капризничат и да не искат да ядат. Много рядко детето приема еднакво количество храна всеки ден.

 

Децата се раждат с вродено предпочитание към сладката храна и съпротива към киселата

 

Кърмата е сладка. Това е храна, която детето е генетично програмирано да получава, и то свиква с нейния вкус. Всички останали вкусове опознава по-късно, а предпочитанията се развиват с времето. Детето задължително трябва да приема различна храна.

 

Предпочитанията могат да се формират, но има деца, които си остават любители на сладкото за цял живот.

 

Децата са подозрителни към новите продукти

 

Колкото и да се съпротивляват децата, те трябва да получават различни нови продукти. Ако хлапето е много взискателно, не му предлагайте нови храни повече от веднъж или два пъти седмично.

 

Четете още: Здравословно хранене за деца: Нещата, които влияят на избора на храни

 

Не бъдете твърде агресивни, процесът на свикване с новата храна е бавен. Правете всичко, без да бързате, но достатъчно настоятелно.

 

Малките не могат да изяждат голямо количество храна три пъти дневно

 

Ако очаквате дете между 3 и 5 години три пъти дневно да изяжда достатъчно количество храна, то вие очаквате от него невъзможното.

 

Детето може да изяде голяма закуска, но тогава обядът няма да бъде изяден напълно, а за вечеря вероятно няма да поиска почти нищо.

 

Апетитът на детето намалява към края на деня

 

С този факт трябва да се наясно всички родители. Те не трябва да заставят детето да яде много, за да навакса пропуснатото през деня.

 

Четете още: Здравословни хранителни навици за вашето дете

 

Не всички деца обичат да ядат

 

Това е несъмнено така. Всяко дете си има навици и предпочитания, с които трябва да се съобразявате при съставянето на менюто и да не искате невъзможното.

 

Всъщност показател за това са и възрастните – някои обичат да ядат, защото получават удоволствие от храната, а други ядат просто, защото това е необходимо.

 

С помощта на медицицинските сестри от Медицински колеж – гр. Пловдив

Добави коментар