Родителите и важните неща, на които да научат децата си

Родителите отделят голяма част от живота си в грижа за децата си – учат ги на нови неща, насочват ги към правилните решения и ги съветват в трудни моменти. По този начин ги подготвят за утрешния ден, в който ще поемат по пътя си сами. Няма точно определени правила, по които може да се водим, но има някои важни неща в опазването на децата, които всеки родител трябва да следва:

 

Запознайте се с приятелите им

 

Когато децата ви достигнат възраст, в която можете спокойно да ги оставите сами да си играят на площадката с приятели, е необходимо да знаете във всеки един момент къде се намират и с кои деца дружат. За целта поне веднъж отидете при тях и си поиграйте с приятелите им на футбол, народна топка и т.н.

 

Говорете си с децата си

 

Когато децата ви се приберат от игра им отделете малко време, в което да ги разпитате какво са правили, кого са срещнали и с кои приятели са играли. Нека това да стане част от ежедневието ви. За да бъдат насърчени децата, разкажете им как е преминал вашият ден.

 

Забранете на децата си да разговарят с непознати

 

Забранете им ясно и категорично да разговарят с непознати и да се качват в чужди коли. Не ги лъжете за причината, а ясно им кажете какви са опасенията ви. Децата трябва да знаят, че има непознати хора, които могат да им навредят.

 

Четете още: 10 начина да научите детето си да взема самостоятелни решения

 

Научете детето си да казва „Не“

 

Детето ви трябва да е наясно, че може спокойно да каже „не“, собено когато става дума за докосвания, неочаквани предложения и покани. Не трябва да се притеснява да откаже както на познати, така и на непознати хора.

 

Обръщайте внимание на хората, които се интересуват от детето ви

 

Ако забележите, че някой непознат проявява голям интерес към детето ви – отидете при него и открито му заявете несъгласието си и споделете опасенията си. Според специалистите, педофилите са страхливи по природа и при най-малката пречка ще се отдръпнат.

 

Следете за знаци в детето си

 

Наблюдавайте децата си. Ако съществува проблем, те веднага биха дали знак. Например: неспокойствие, рязка промяна в настроението без видима причина, серия от кошмари, безпричинен плач, напикаване, чести болки в корема, кървене.

 

Четете още: Прости начини да подсилите самочувствието на детето

 

Наложете контрол за ползването на Интернет

 

Първо запознайте децата си с опасностите от неподходящи сайтове и връзки в електронната среда и след това определете колко време може да прекарват в Интернет. Следете страниците, които посещават.

 

Ако попаднете на сайт с детска порнография, незабавно сигнализирайте на органите на реда.

 

С помощта на медицицинските сестри от Медицински колеж – гр. Пловдив

Добави коментар