Роботът DA Vinci средство на избор при COVID-19 пандемия

Автор: Проф. д-р Иван Костов

СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД

Мобилен тел.: +359 886 398703

 

Роботизираната хирургия може да помогне за намаляване на престоя в болницата за пациенти, които спешно се нуждаят от сложна онкологична хирургия. В сравнение с откритата или конвенционалната лапароскопска хирургия, роботизираната хирургия потенциално намалява не само замърсяването с телесни течности и хирургични газове на хирургичната зона, но и броя на пряко изложения на риск медицински персонал.

 

При извършване на операции се вземат препоръчаните общи предпазни мерки при условията на COVID-19:

 

  • Използване на най-високо ниво на защита на конзолния хирург и асистентите.
  • Намаляване на броя на персонала в операционната зала.
  • Осигуряване на безопасно и ефективно филтриране и прочистване на газовете.
  • Хирурзите избягват директния контакт с пациента, което е невъзможно при лапароскопска или отворена хирургия.

 

В условията на пандемия от COVID-19 лекарите следват общата препоръка за спиране на всички неспешни процедури. Така че спешните операции, които не могат да бъдат забавени, или операции, които, ако се забавят значително, могат да причинят значителна вреда на пациента, например при рак, следва да бъдат извършени по най-безопасния начин. При такива наложителни манипулации роботизираната хирургия е възможност, както за лекарите, така и за пациентите, да минимизират риска от заразяване с вируса на SARS-CoV-2.

 

Четете още: Роботизираната система Да Винчи – перфектните ръце на хирурга

 

Спешни операции, които могат да се извършват с роботизирана хиругия в условията на COVID-19:

  • Руптурен тръбно-яйчников абсцес
  • Тубуло-яйчников абсцес, който не реагира на консервативна терапия
  • Спешен серклаж
  • Рак или съмнение за рак от гинекологично естество
  • Серлаж на шийката на матката
  • Големи гинекологични доброкачествени тумори

Използването на роботи за хирургични интервенции има редица предимства при предпазването от заразяване с коронавирусна инфекция. Например пред- и следоперативното обеззаразяване на платформата – конзола и количка – е по-лесно и отнема по-малко време. Използват се по-малко инструменти, отколкото при отворена хирургия и тези инструменти са по-малко замърсени с кръв, така че се почистват по-лесно.

По време на роботизирана процедура е необходим по-малко операционен персонал в непосредствена близост до пациента, тъй като обикновено медицинската сестра може да помогне и на конзолния хирург, дори при извършване на радикална хирургия. Във всеки случай целият друг персонал, включително стажантите, се оттеглят преди да започне интубацията на пациента и операцията.

 

Четете още: Проф. Иван Костов за кърменето и COVID-19

 

Голямо предимство на използването на роботизирана платформа е фактът, че във времена на силен недостиг на болнични легла болничният престой може да се сведе до минимум и за спешни пациенти, които се нуждаят от радикални сложни процедури, които не биха могли да бъдат приложени с конвенционалната лапароскопия.

 

В заключение, роботизираната хирургия може да помогне за минимизиране на риска от заразяване на доставчиците на здравни услуги и за оптимално използване на остатъчните ресурси на медицинските специалисти.

 

Важно е да се отбележи, че ако се вземат всички предпазни мерки на високо ниво, включително достатъчно лични предпазни средства и предотвратяването на изтичане на CO2, аерозол и дим, роботизираната хирургия може да предложи безопасна хирургична алтернатива, защитаваща както пациента, така и хирургичния екип. 

 

В статията са използвани материали от: Журнал по онкологична гинекология

Добави коментар