Риск от кисти на яйчниците

Жената може да развие киста на яйчника по всяко време от живота си. Има три вида кисти на яйчника, които могат да се появят – физиологични, доброкачествени тумори и ракови. Физиологичните кисти са тези, които се развиват в резултат на нормални женски хормонални колебания. Това са най-често срещаните кисти. Те често не се нуждаят от лечение, тъй като преминават спонтанно и не са опасни. Доброкачествените тумори и раковите кисти се образуват много по-рядко.

 

Нераковите кисти на яйчниците

 

Повишените нива на хормони по време на бременност, могат да направят така, че да се образуват кисти още преди да се роди бебето. Повечето фетални яйчникови кисти изчезват преди раждането, а тези които остават, в 90% от случаите изчезват спонтанно след 3 месеца.

 

Всеки месец нормалният менструален цикъл при жената води до промени в хормоналните нива. Във фоликуларната фаза на менструалния цикъл могат да се образуват доброкачествени кисти. След овулацията обвивката на фоликула, който обгражда яйцеклетката – представлява проста киста

 

яйчници, хормонални нива, кисти

 

Тъй като нормалните хормонални промени предизвикват тези кисти, то всяка жена е изложена на риск от образуване на подобна киста. Простите кисти съдържат само течности, сложните кисти могат да съдържат и твърд материал.

 

Четете още: Поликистозна болест на яйчниците

 

Важно е да запомните, че кистите на яйчника не изискват хирургично отстраняване. Времето, а в някои случаи и лекарствата, са най-доброто лечение за доброкачествените кисти на яйчниците. Посетете вашия лекар, ако имате някакви притеснения относно кистите на яйчниците.

 

Рак на яйчниците

 

Ракът на яйчника е водеща причина за смъртността в следствие от рак при жените с почти 15 000 смъртни случая годишно. Най-добрият метод за диагностицирането му е чрез ултразвук.

 

Проблемът е, че често този вид рак се хваща в много късен стадий, обикновено 3-ти или 4-ти. Не са открити фактори, които увеличават риска от разболяването от този вид рак, но има някои интересни статистически данни.

 

рак, кисти, яйчници

 

Противозачатъчните, действително имат „защитен ефект“ и влияят върху честотата на рака на яйчниците. При 10 годишно използване на такива контрацептиви, може да се намали риска от развитие на рак на яйчниците с 60%.

 

Освен това, колкото повече деца има една жена, толкова по-малък е рискът от рак на яйчниците.

 

Четете още: Яйчници, овулация и стимулиране на овулацията – част 1

 

Консумацията на алкохол, например, не увеличава риска от рак на яйчниците, но влияе на риска от рак на гърдата (което пък от своя страна увеличава риска от рак на яйчниците).

 

Наследствеността също влияе значително на предразположеността към рак на яйчниците.  

 

Снимки: Victor Bezrukov, GregPC Foter.com

Добави коментар