Рискът от заболяване на венците

Състоянието на зъбите се отразява на цялостното ви здраве. Заболяванията на венците са свързани с много здравни проблеми в други части на тялото. Миенето на зъбите може да предотврати заболявания на венците и зъбите и да подобри цялостното ви здраве.

 

Заболяванията на венците увеличават риска от всички видове здравни усложнения, включително инсулт, диабет, сърдечно-съдови заболявания. Връзката между състоянието на зъбите и здравословното състояние е добре документирано и подкрепено от научни доказателства. Само един на всеки 6 човека осъзнава, че състоянието на зъбите и венците е свързано с хронични заболявания на венците и повишава риска от инсулт или диабет. Само един на трима е наясно с връзката със сърдечносъдовите заболявания.

 

Четете още: Грижете се за вашите зъби

 

Заболявания на венците и опасности

 

Заболяването на венците е инфекция на тъканите, които поддържат зъбите. Това е причинено главно от бактерии и натрупването на плака. При някои пациенти, които са податливи на заболяване на венците, тялото реагира на бактериите около венците и причинява твърде много възпаления. В други случаи възпалението не се изчиства правилно. В резултат на интензивното възпаление на венците, може да бъде засегната кръвта и може бавно да бъдат увредени кръвоносните съдове в сърцето и мозъка, ако това продължава за дълъг период от време.

 

зъби, венци

 

Възпалението на венците е свързано с редица други здравословни проблеми:

 

• Сърдечни заболявания и инфаркти

• Диабет

• Инсулт

• Ревматоиден артрит

 

Предотвратяване на проблеми

 

Добрата новина е, че ако миете зъбите си правилно и се грижите за венците си може да предотвратите заболяванията на венците, да подобрите цялостното си здраве, да намалите риска от здравословни проблеми, като сърдечно-съдови заболявания.

 

Четете още: Връзката между затлъстяването и зъбите

 

Необходимо е рутинно миене на зъбите в продължение на две минути, два пъти на ден с флуоридна паста за зъби, плюс почистване между зъбите с конци или интердентални четки.

 

Посещавайте зъболекаря си редовно за почистване и прегледи. Особено важно е да се грижите за зъбите и венците си, ако сте бременна.

 

Снимки: maen_cg, stockimages FreeDigitalPhotos.net

 

Добави коментар