Рецепта за здравословна връзка

Запитайте се – какво за вас е истинската здравословна връзка? Какви са нуждите и желанията на човека до вас, какви са вашите и какво сте готови да дадете вие? Това може да разберете още на първите си срещи с противоположния пол и ако искате да продължите връзката за в бъдеще, трябва да работите върху това, ако и двете страни го желаете, разбира се.

 

След като сте решили да имате официална връзка, двамата трябва да помните това, което ви е събрало заедно. Например, какво ви е привлякло един към друг както физически, така и емоционално? На какво се възхищавате в него/нея? Какви са очакванията и от двете страни?

 

Това ще ви помогне да не го приемате за даденост, което може да се случи след като  двама души са заедно по-дълго време. Това не означава, че любовта изчезва, а просто, че двамата спират да полагат усилия. Хората са склонни да бъдат мързеливи, когато се чувстват комфортно и безопасно. Този проблем се решава, когато и двамата отделят време и усилия за възката си.

здравословна връзка, партньор, очаквания

 

Всеки е независим в собствените си убеждения за всичко, така че не очаквайте другият да вижда нещата като вас, особено ако желаете да избегнете честите спорове. Обърнете внимание на нещатата, които са важни или не са важни и за двамата – като например да се виждате всеки ден или да правите секс често.

 

Вижте още: Как да изградим здравословна връзка?

 

За някои всекидневното виждане може да е приятно и здравословно, а други да ги кара да се чувстват задушени и да искат да имат повече пространство, за да остават и сами със себе си. Или ако сексът е на върха на вашия списък с изисквания, но при партньора ви това не стои точно така, може би трябва да помислите върху отношенията си, да ги обсъдите и да потърсите заедно решение на проблема така, че и двамата да се чувствате щастливи.

 

здравословна връзка, партньор, очаквания

 

Търпението е един от основните ключове за здравословната връзка. Има моменти, когато партньорът ви няма да реагира по начин, който да ви е приятен, но това не винаги означава, че трябва да го приемате лично. Изчакайте, поемете въздух и помислете, кои са причините поради, които той действа така.

 

Вижте още: Емоционалната връзка и влиянието ѝ върху секса

 

Прибързването със заключенията е неприятно както за вас, така и за него. Освен това му показвате, че не може да действа свободно и той се чувтсва нападнат, да не говорим, че вие автоматично виждате и приемате най-лошото в него. Дайте на партньора си време и му покажете, че вие сте там, когато е готов да говори. Без значение каква е ситуацията, търпението е златен компонент в една здравословна връзка, освен ако партньорът ви отказва да обсъжда въпросите с вас.

 

здравословна връзка, партньор, очаквания

 

Честността е най-важното нещо във всяка връзка. Хората имат нужда да знаят, че могат да се доверяват на половинката си, защото така изграждат зона на комфорт и сигурност около тях. Те се нуждаят да знаят, че могат да разчитат на партньора си да им казва истината, независимо каква е тя. Но да бъдеш човек, означава да не си съвършен, което води и до грешки.

 

Вижте още: Защо е добре да почакате преди да правите секс – част 1

 

Не бива да съботирате връзката си. Ако вие или партньорът ви нарочно си правите напук, това показва липса на уважение и грижа за другия. Това е нездравословна връзка. Какво е здравословно тогава? Осъзнаването и обсъждането на грешките. Трабва да разберете, че това, което вие или партньора ви сте направили не е правилно и да проявите съчувствие и разбиране един към друг. След като сте осъзнали това, може да потърсите начини как да признавате собствените си грешки пред другия.

 

Снимки: photostock, David Castillo Dominici FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар