Резус-фактор несъвместимост

Ако току що се разбрали, че сте бременна, едно от първите неща и може би най-важното, е да си направите кръвен тест. Този основен тест определя кръвната ви група и резус-фактора (Rh). Вашият резус-фактор може да изиграе важна роля, за здравето на бебето, така че е важно да знаете тази информация още в началото на бременността.

 

Относно резус-фактора

 

Хората с  различни кръвни групи имат протеини, специфични за съответната кръвна група върху повърхностите на техните кръвни клетки. Има 4 вида кръвни групи – А, В, АВ и 0.

 

Всяка от 4-те кръвни групи е допълнително квалифицирана според присъствието на друг протеин по повърхността на червените кръвни клетки, който показва резус-фактора. Ако не носите протеина, вие сте резус-фактор отрицателен.

 

Повечето хора (около 85%) са с резус-фактор положителен. Но ако жена с отрицателен рeзус-фактор и мъж с положителен резус-фактор, чакат бебе, има риск бебето да има здравословни проблеми. Бебе, растящо в матката на майка с отрицателен резус-фактор, може да има резус-фактор положителен, предаден от бащата. Приблизително половината от децата, родени от майка с отрицателен резус-фактор и баща с положителен, са с положителен резус-фактор.

 

резус-фактор, положителен, бременност, антитела

 

Несъвместимостта в резус-фактора обикновено не е проблем, ако това е първа бременност за майката, освен ако няма някаква аномалия, кръвта на плода обикновено не влиза в кръвоносната система на майката по време на бременността.

 

Въпреки това, по време на раждане, може да се получи контакт между кръвта на майката и тази на бебето. Ако това се случи, тялото на майката разпознава протеина на резус-фактора като чужда субстанция и може да започне производство на антитела срещу тези протеини.

 

Четете още: Бременност и резус-конфликт

 

С други думи – ако жена с отрицателен резус-фактор бъде изложена на този протеин, това може да предизвика производството на антитела и евентуално да доведе до усложнения, аборт или извънматочна бременност.

 

Резус-фактор антителата са безвредни до втората или следваща бременност на майката. Ако тя носи друго бебе с резус-фактор положителен, нейните антитела ще разпознаят тези протеини в кръвта на бебето като чужди клетки и преминавайки през кръвта на бебето ще атакуват тези клетки.

 

резус-фактор антитела, бременност, положителен, отрицателен

 

Това може да доведе до подуване и разкъсване на червените кръвни телца на бебето. Кръвната картина може да бъде неблагоприятна, когато се случи това състояние, известно като хемолитични или резус-фактор заболявания на новороденото.

 

Профилактика и лечение на резус-фактор заболяванията при бебето

 

В миналото, несъвместимостта на резус-фактора е била голям проблем. За щастие, значителните медицински постижения са спомогнали за предотвратяване на усложнения, поради несъвместимост на резус-фактор и лечението на бебе с подобно състояние е честа практика в медицината.

 

Днес, когато има опасност жената да развие несъвместимост на резус-фактор докато е бременна, лекарите могат да назначат поредица от две имуно-глобулин инжекции по време на първата бременност.

 

Четете още: Конфликтът на Резус-фактор  

 

Първата инжекция се прави около 28-ма седмица на бременността, а втората в рамките на 72 часа след раждането. Резус-фактор имуно-глобулин действа като ваксина, предотвратяваща производството на потенциално опасни тела в тялото на майката, които могат да причинят сериозни усложнения при новороденото или усложнения при бъдещи бременности.

 

Една доза Rh имуно-глобулин може да се приложи, ако жената е направила спонтанен аборт, направена е амниоцентеза или е получила кървене по време на бременността.

 

спонтанен аборт, резус-фактор, несъвместимост, имуноглобулин

 

Ако лекарят прецени, че жената вече е произвела Rh антитела, тогава бременността ще се следи много внимателно, за да се увери лекарят, че нивата на антителата не са твърде високи. В редки случаи, ако несъвместимостта е тежка и бебето е в опасност, може да се извърши серия от специални кръвопреливания (разменна трансфузия) докато бебето е още в матката или след раждането.

 

Разменната трансфузия заменя кръвта на бебето с червени кръвни клетки, които са резус-фактор отрицателни. Тази процедура стабилизира нивата на червените кръвни клетки на бебето и свежда до минимум нанасянето на допълнителни щети, причинени от циркулиращите Rh антитела, които вече присъстват в кръвопотока на бебето.

 

Поради степента на успех на Rh имуно-глобулин инжекциите, са необходими обменни преливания при по-малко от 1% бременности с несъвместим резус-фактор.

 

Ако резус-фактор заболяванията са непредотвратими

 

Резус-фактор несъвместимостта рядко причинява усложнения при първа бременност и не се отразява на здравето на майката. Но Rh антитела, които се развият през следващите бременности, могат да бъдат потенциално опасни и за майката, и за бебето.

 

Резус-фактор заболяване може да доведе до тежка анемия, жълтеница, увреждане на мозъка, сърдечна недостатъчност при новороденото. В екстремни случаи, това може да доведе до смърт на плода, защото твърде много кръвни клетки са били унищожени.

 

Ако не сте сигурни какъв е вашия резус-фактор и мислите, че сте бременна, важно е да започнете пренатални грижи възможно най-скоро, т.е. да направите нужните кръвни тестове. С ранно откриване и лечение на резус-фактор несъвместимостта, може да се съсредоточите върху важните неща, като посрещането на новото и здраво бебе в дома си. 

 

Снимки: ♥♥♥ Fufue ♥♥♥, Virexmachina, contrasto_gp Foter.com

Добави коментар