бременност, бебе, резус-конфликт, резус-отрицателна, кръвна група, антитела, имунен отговор

Резус-конфликт – фактор за рискова бременност – част 1

Първият случай на резус-конфликтна бременност е докладван през 1606 г. във френския печат. Описано е раждането на близнаци, първият от които бил много оточен и починал веднага след раждането. Второто бебе пожълтяло и също починало след няколко дни. Няколко века по-късно станало ясно, че и при двете деца ставало дума за една и съща болест, но с различна степен на изява на клиничната картина – резус-несъвместима или още наречена конфликтна бременност.

 

За резус-конфликтна бременност се говори, когато в организма на резус-отрицателна майка се изработват антитела към резус-антигена, разположен по повърхността на еритроцитите на резус-положителен плод.

 

Подобна ситуация може да възникне, само когато майката е резус-отрицателна (Rh-), а бащата – резус-положителен (Rh+). При подобна конфигурация на родителските резус-фактори вероятността от възникване на подобно състояние е 50%. Не се установява конфликтна бременност, обаче, ако ситуацията е противоположна – бащата е резус-отрицателен (Rh-), а майката резус-положителна (Rh+). Няма риск и при еднакви за двамата бъдещи родители резус-фактори.

 

бременност, бебе, резус-конфликт, резус-отрицателна, кръвна група, антитела, имунен отговор

 

Какво трябва да знаем за кръвните групи?

 

Кръвните групи се определят в момента на зачеването, когато клетките на майката и на бащата създадат новия живот, и са общо четири – A, B, AB и 0. Съществува и т.нар. резус фактор (Rh), който е различен при всеки човек. При около 85% от хората, живеещи в Централна и Източна Европа, той е положителен (Rh+), а при останалите 15% е отрицателен (Rh-).

 

Резус-факторът (Rh) всъщност представлява антиген, който се намира върху клетъчната мембрана на червените кръвни клетки (еритроцитите). Той се състои от шест антигена, които се комбинират по различен начин, но най-голямо значение има D-антигенът. Резус-антигенът по еритроцитите на плода може да се установи още в шестата седмица на бременността. Той, както и кръвната група на бъдещото бебче, не се променят. Това разяснява д-р Мариета Искилиева от Сектора по фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

 

Вижте още: Бременност и резус-конфликт

 

Кога наистина е опасно за бебето?

 

По време на бременността кръвта на бебето не влиза в контакт с кръвта на майката до момента на раждането. Ако обаче това стане, имунната система на майката започва да произвежда антитела, защото го възприема като чужд организъм. Ако това се случи при първа бременност, не настъпва резус–конфликт. Организмът на майката все още има слаб имунен отговор и антителата не преминават през плацентата, не предизвикват разпадане на феталните еритроцити и увреждане.

 

бременност, бебе, резус-конфликт, резус-отрицателна, кръвна група, антитела, имунен отговор

 

Проблем има, когато тази жена забременее отново. Тогава организмът започва да произвежда антитела от самото начало на бременността, те преминават през плацентата, попадат в плода, атакуват и разрушават червените му кръвни клетки. При този процес се отделя веществото билирубин, който е токсичен за бебето и уврежда мозъка му. Клиничната картина в такива ситуации варира до тежки форми и смърт на плода.

 

Главен рисков фактор за появата на резус–конфликтна бременност е попадането на определено количество кръв от бебето в майчиното кръвообращение. Доказано е, че кръвотечение дори в ранния период на бременността с количество под 0,1 ml може да бъде достатъчно за имунен отговор  на бременната жена.

 

Вижте още: Конфликтът на Резус-фактор  

 

Това означава активиране на имунната система на жената при първия контакт с антигена, вследствие на което тя започва да образува антитела. По този начин организмът на майката е готов, когато срещне за втори път този антиген, т.е. при втора бременност, да реагира по–бурно.

 

бременност, бебе, резус-конфликт, резус-отрицателна, кръвна група, антитела, имунен отговор

 

Попадането на кръв от бебето в майчиното кръвообращение може да стане при усложнения на бременността като прееклампсия, преждевременното отлепване на плацентата, кръвотечения по време на бременността, цезаровото сечение, ръчното отстраняване на плацентата след раждане, външното верзио (обръщане) на плода при раждане, хорионбиопсия, амниоцентеза, аборти – спонтанни, терапевтични и по желание.

 

Колкото е по-напреднал срокът на бременността, толкова по-голяма е вероятността за попадане на кръв от плода в майчиното кръвообращение и имунен отговор на бременната. При всяка следваща конфликтна бременност процесите започват по-рано и уврежданията на плода са по-тежки.

 

Вижте още: Тестване за прееклампсия

 

Рисковете в цифри

 

Около 60% е вероятността Rh-отрицателна жена да роди Rh-положително дете. Сред европеидната популация около 10% от всички бременности са Rh-несъвместими. В по-малко от 20% от тези случаи настъпва имунен отговор на майката срещу бебето, тъй като не при всички се изработват антитела.

 

Продължава на: Резус-конфликт – фактор за рискова бременност – част 2

 

Материалът е подготвен в партньорство с екип от специалисти на:

щерев, болница, медицински комплекс

Добави коментар