Растеж на гърдите при мъжете – причини и лечение

При някои мъже се наблюдава нарастване на гръдната тъкан. То се нарича гинекомастия. Това състояние обикновено не е притеснително, нито пък перманентно. Ето какво трябва да знаете за него:

 

Причини

 

Гинекомастията е нещо нормално и се наблюдава при 70% от момчетата, които навлизат в пубертета. Тя се получава в резултат от естествените промени в количеството на хормоните естроген и тестостерон. Новородените бебета също могат да имат гинекомастия за кратко, тъй като част от естрогена на майката остава в кръвта на бебето за известно време.

 

Гинекомастията при мъжете на средна възраст (и по-възрастните) се дължи на остаряването (което също влияе на хормоналните нива в организма) или на приема на определени лекарства, като:

• антибиотици

• лекарства за сърце

• антидепресанти

• лечение на СПИН

• трициклични антидепресанти

• химиотерапия

• лекарства за стомашни киселини

 

Марихуаната и другите наркотици, като хероин, амфетамин и стероиди, също могат да предизвикат гинекомастия. Друг причинител може да бъде и алкохолът, когато е в прекомерни количества.

 

растеж, гърди, мъж, гинекомастия, лечение

 

Билковите продукти, съдържащи масло от чаено дърво или лавандулово масло, може да увеличат размера на гърдите, тъй като съдържат фитоестроген. Той може да повлияе на нормалните нива на хормона в тялото на мъжа.

 

Понякога растежът на гърдите се получава в следствие от друг здравословен проблем, като хиперфункция на щитовидната жлеза, бъбречни заболявания или тумор на една от жлезите, които влияят на хормоните.

 

Симптоми

 

Мъжете с гинекомастия имат твърда маса под зърното. Обикновено тя е по-малка от 3 см в диаметър и е чувствителна. Понякога това са единствените симптоми, но може да забележите и отделянето на секрет от зърното. Гинекомастията може да засегне едната или двете гърди.

 

Четете още: Рак на гърдата при мъжете

 

Диагноза

 

Причината за гинекомастия не винаги е ясна. Така че е добре да се консултирате с лекар или ендокринолог, специалист в хормоналния дисбаланс. По време на прегледа той може да ви зададе следните въпроси:

• На каква възраст сте били, когато сте забелязали промяната в размера на гърдите?

• Имате ли членове в семейството си, които имат гинекомастия?

• Забелязали ли сте разлика в размера на зърното?

• Забелязали ли сте отделянето на секрет от зърното?

• Усещате ли болки или дискомфорт?

• В добро здраве ли сте като цяло?

• Употребявате ли наркотици и злоупотребявате ли с алкохол?

• Имате ли репродуктивен проблем?

 

растеж, гърди, мъж, гинекомастия, лечение

 

Лекарят ви може да изследва кръвта или хормоните ви, за да поучи повече информация за физическото ви състояние, която да му покаже къде може да е причината за растежа на гърдите ви. Освен това ще ви прегледа, за са провери дали имате бучка и дали лимфните ви възли са подути.

 

Гинекомастията причинена от рак на гърдата е рядко срещана. Ако вашият лекар заподозре наличието на тумор, той вероятно ще ви назначи изследване, наречено мамография. В някои случаи може да се направи и биопсия на бучката.

 

Четете още: Може ли да се предотврати ракът на простатата?

 

Лечение

 

Обикновено не е нужно лечение. При тийнейджърите, гърдите ще възвърнат нормалният си вид в рамките на 2-3 години. През това време могат да използват лед и ибупрофен за облекчаване на болката и дискомфорта.

 

Ако гинекомастията е причинена от здравен проблем, може да се наложи провеждането на лечение. Ако растежът на гърдите е причинен от лекарство, което сте приемали, веднага ще забележите разлика, когато замените лекарството с друго (или го спрете). Но не го правете без да се консултирате със своя лекар. Важно е да се откажете от алкохола и наркотиците, ако взимате такива.

 

Ако гинекомастията не отминава и не харесвате гърдите си, лекарят ви може да предпише медикаменти, намаляващи количеството естроген в тялото.

 

растеж, гърди, мъж, гинекомастия, лечение

 

Можете да възстановите формата на гърдите си и да подобрите външния си вид с помощта на пластичната хирургия, като премахнете излишната гръдна тъкан. След като гърдата ви стане по-малка и плоска, може да се наложи да преместите зърното и ареолата си. Някои мъже си правят и липосукция – при нея лекарят изсмуква излишните мазнини с помощта на специални апарати.

 

Операцията има за цел да даде трайни резултати, но трябва да се придържате към здравословен начин на живот, за да запазите добрата си форма. Качването на килограми, използването на стероиди или лекарства, влияещи на нивото на тестостерона, могат да предизвикат повторната поява на гинекомастия.

 

Снимки: Sensual Shadows Photography, tourist_on_earth, Smallworldspictures123, HotlantaVoyeur Foter.com

Добави коментар