Ранобудните деца – проблем за сънливите родители

Хората са различни. Някои са по-активни суртрин, а други – вечер. Ако вие обичате да поспивате до по-късно, а малкото ви дете е ранобудно, вероятно сте изправени пред проблем.

 

Ранното ставане на детето може да се дължи на силна светлина, нахлуваща в стаята му сутрин или на нянакъв шум. В тези случаи проблемът може да бъде решен лесно.

 

Понякога обаче се случва детето да се събуди и в 5 сутринта просто защото се е наспало. Ако сте го сложили да си легне много рано предната вечер и часовете сън са му били достатъчни, не можете да направите нищо, за да го накарате да си легне отново, защото то е отпочинало, пълноценно и готово за новия ден. Но вие не сте…

 

Би било чудесно, ако научите ранобудното си дете да си играе и да се забавлява само, докато вие сте готови да станете от леглото. Ето няколко съвета:

 

дете, рано, събуди, сутрин, игра

 

• Оставете играчки в креватчето

След като детето заспи, сложете няколко играчки и книжки в леглото му. Така, когато се събуди рано те ще привлекат интереса му и то ще си има занимание за известно време, докато вие поспите още малко.

 

• Оставяйте детето да си играе само през деня

Оставяйте за малко детето си да си играе само в кошарката през деня. Така то ще придобие този навик и сутрин рано ще е по-обичайно за него да се забавлява само като се събуди.

 

Вижте още: Защо детето ми се буди внезапно през нощта?

 

• Сложете часовник с аларма в стаята му

Сложете в стаята на детето часовник, които да свири, когато е време за ставане. Обяснете на детето си, че трябва да си играе, докато музиката не започне да свири.

 

• Сложете часовник с аларма в стаята му

Сложете в стаята на детето часовник, които да свири, когато е време за ставане. Обяснете на детето си, че трябва да си играе, докато музиката не започне да свири.

 

дете, рано, събуди, сутрин, игра

 

• Променете постепенно режима на вашето дете

Ако го слагате да си ляга малко по-късно от обичайно, то няма да се събужда толкова рано сутрин.

 

 

С този подход трябва да бъдете доста внимателни и да наблюдавате как реагира детето на промените, които правите. Можете да опитате да слагате детето да си ляга 10 минути по-късно за няколко дни. После можете да увеличите интервала на 20 минути.

 

Вижте още: Кошмари: защо се случват и какво да направим срещу тях?

 

Ако не постигате желания резулат се замислете дали пък детето ви не се превъзбужда прекалено много преди лягане или всъщност има нужда от повече часове сън. В тези случаи можете да опитате да слагате детето да си ляга по-рано от обичайното, чрез описаната по-горе схема.

 

Снимки: Danilo Rizzuti, stockimages FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар