Ранно детско развитие – 1-ви месец

Докато четете какво би трябвало да постига вашето бебе на определена възраст, имайте предвид, че това са само насоки. Всяко дете се развива индивидуално, със собствено темпо. Съществуват много неща, които се считат за нормални и вероятно не е нужно да ги взимате под внимание, освен ако не забележите специфичните фактори описани в следващите редове.

 

Какво може да прави бебето ви през първия месец?

 

Първите няколко дни с бебчето ви най-вероятно ще преминават като насън – в микс от емоции, сменяне на пелени, поставяне в креватчето и вдигането му от него, когато се разплаче. След няколко седмици обаче, бебето ви ще започне да реагира на гласа, лицето и докосването ви.

 

В началото бебето ви не може да фокусира нищо, което се намира на повече от 20-30 см –  разстоянието, на което обичайно се намира лицето ви. То реагира на черно-бели (силно контрастни) обекти. В последствие зрението му се развива. Слухът му е напълно развит, затова може да се опитва да се обръща към познати звуци, като вашият глас.

 

През първия месец бебето ви може да повдигне лекичко главата си и да я обърне настрани, когато лежи по коремче, но когато е по гръбче – главата и вратлето му все още се нуждаят от подкрепа. Въпреки, че все още движи ръчичките си отсечено, може да ги постави до устата.

 

бебе, първи месец, развива, развитие

 

Вашата роля през първия месец

 

Основната ви роля е да се наслаждавате на вашето бебе – гушкайте го, научете как показва дали му се спи или е гладно. Бъдете грижовни и отзивчиви. Не можете да разглезите бебе!

 

Когато е будно, оставяйте бебето си по коремче колкото е възможно по-често. Това ще заздрави и развие мускулите му. Окуражавайте го да гледа и да се пресяга за играчки, като ги поставяте на границата на обхвата на ръчичките.

 

Вижте още: Размерите на новороденото: кое е нормално и кое не?

 

Излизайте на разходка във всеки момент, в който времето го позволява. Ходете в парка или на площадките за игра. Бебчето се радва на разходките, почивката и на това, да бъде около други деца.

 

Заставайте близо до личицето му през първия месец и го гледайте в очите, когато му говорите, пеете или му четете. Играйте на простички игри, когато е активно и в настроение, като бебешка криеница. Имитирайте звуците, които издава. Научете по какъв начин ви показва, че е играло достатъчно и има нужда от почивка.

 

бебе, първи месец, развива, развитие

 

За какво трябва да следите?

 

Вижте още: 9 неща, от които бебето ви се нуждае

 

Всяко дете се развива със собствена скорост, но говорете с лекаря си ако бебето ви:

се храни бавно и не засуква правилно

не се вижда да фокусира очичките си или не гледа към движещи се предмети, които преминават близо до личицето му

не реагира на ярка светлина

изглежда твърде схванато или отпуснато

не реагира на силни звуци

 

Продължава на: Ранно детско развитие – от 1-ви до 3-ти месец

 

Снимки: Sura Nualpradid, David Castillo Dominici FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар