Ранно детско развитие – от 8-ми до 12-ти месец

Докато четете какво би трябвало да постигне вашето бебе на определена възраст, имайте предвид, че това са само насоки. Всяко дете се развива индивидуално, със собствено темпо. Съществуват много неща, които се считат за нормални и вероятно не е нужно да ги взимате под внимание, освен ако не забележите специфичните фактори описани в следващите редове.

 

Продължава от: Ранно детско развитие – от 4 до 7-ми месец

 

Какво може да прави бебето ви между 8-ми и 12-ти месец?

 

Погледнете бебето си! То се е превърнало в малък изследовател и ви изненадва с бързината с която може да пълзи. Освен това сграбчва всичко, което може да придърпа към себе си. Вече може да сяда самостоятелно и да се издърпва в изправено положение. Дори може да ви изненада с няколко самостоятелни стъпки преди първият си рожден ден.

 

Бърборенето на бебчето ви вече започва да звучи като истински разговор. В този период може да чуете и първите му думички – обикновено е „тата” или „мама”. Скоро ще може да казва лесни фрази, но за момента все още използва знаци, за да покаже какво иска. Освен това внимателно следи вашите думи.

 

Ръчичките му са невероятно пъргави. Забавлява се като поставя предмети в кофички и кутии и ги изважда след това. Може да използва показалеца и палеца си за да се храни. Бебето ви обича да ви имитира – да сресва само косата си, да пие от чаша и да се прави, че говори по телефона.

 

бебе, развива, месец, говори

 

Независимо, че изглежда дружелюбно, вероятно все още е резервирано около непознати. И вероятно когато го оставяте само е смутено – тревожността от раздялата е напълно нормална през този период.

 

Каква е вашата роля?

 

Продължавайте да говорите на бебето си – това е критичен период за развитието на речта. Описвайте какво правите, какво смятате да правите и какво виждате. Когато казвате на бебето как смятате, че се чувства, му помагате да научи емоциите. Продължавайте да четете заедно и да играете на бебешка криеница.

 

Когато започне да се движи наоколо е хубаво да му осигурите по-голямо, безопасно пространство. Може все още да не ходи, но като го държите така, че тежестта му да пада върху крачетата, ще му помогнете да започне по-скоро.

 

Вижте още: Прохождане на бебчето – как да му помогнем?

 

Следете какво харесва и му дайте свободата да развива всичките си сетива когато играе. Дайте му да си играе с пастели и листове хартия, кубчета, празни кутии от храна.

 

бебе, развива, месец, говори

 

Награждавайте го, когато се държи добре. Ако започне да се държи като „шефче” – едно „не” обикновено е достатъчно. Въпреки, че е твърде малко, за да разбира и да се подчинява на правила, вече можете да му покажете кое поведение не е позволено.

 

Вижте още: 5 неща, които не знаете за развитието на бебето – част 1

 

Уважавайте тревожността от раздялата – изградете доверието помежду си, като му оставите достатъчно време да свикне с детегледачките и винаги си казвайте „довиждане” преди да тръгнете.

 

За какво трябва да следите?

 

Всяко дете се развива със собствена скорост, но говорете с лекаря си ако бебето:

не пълзи

изглежда все едно влачи едната си страна, когато пълзи в рамките на месец и повече

не може да стои с подкрепа

не се опитва да намери предмети, които са оставени пред него

не се опитва да каже нещо

не използва жестове, като клатене на глава за „не” и посочване

 

Продължава на: Ранно детско развитие – от 13-ти до 24-ти месец

 

Снимки: stockimages, photostock FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар